Activiteiten‎ > ‎

Vlakwandelen
                                                                               Vlakwandelen bij de NVC

Elke 1e en 3e donderdag van de maand, van november t/m maart.  Vertrek altijd 10.30 uur.

Deelname / Aanmelding :
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Zorg voor goede (wandel)-schoenen met voldoende profiel en neem naar behoefte wat te eten en te drinken mee. Vervoer naar de start van de wandeling, of na afloop terug naar de auto, dien je zelf te regelen.

Voor deelname dient men zich uiterlijk de zondag voor de desbetreffende wandeltocht op te geven bij:
Leen Andeweg, telefoon 928 777616 / mobiel: 65 32 85 342 of E-mail:
lma.andeweg@gmail.com
(de l is van Leen, dus geen i)
Bij het opgeven graag gelijk opgeven of je wel of niet wilt mee-eten.
De kosten voor de complete lunch bedragen meestal zo rond de € 11,00 (incl. 1 drankje) en zijn voor eigen rekening.
Deelname aan de wandeltocht(en) is, voor zowel leden van de NVC als voor introducés, altijd voor eigen risico.

Met (wandel-)groeten van
Het vlakwandelteam Jan en Jennemie Aerts - Leen en Fria Andeweg                                                   AANKONDIGING WANDELINGEN


Donderdag 21 december: Bahía Feliz – Playa del Inglés. 

We beginnen de wandeling vanaf de surfschool in Bahía Feliz. Het is het meest praktisch om met de bus naar Bahía Feliz te gaan. Uitstappen bij Garbo’s en richting zee lopen. Je komt dan bij de surfschool waar je van tevoren nog koffie of iets anders kunt drinken.


We lopen via Playa del Águila, San Agustín, Tropical en de boulevard naar Anexio waar we, voor wie dat willen, de lunch gaan gebruiken.
Onderweg maken we een stop (misschien wel 2) voor een kopje koffie of iets dergelijks.

Zoals bekend gaat deze wandeling over vlak terrein (de boulevard), via strand (keien) en nogal wat trappen.
Heel gevarieerd, dus goed schoeisel is een aanrader.
Voor de maand januari weer 2 wandelingen. De eerste is een nieuwe wandeling vanuit en in Playa de Mogan.
De tweede wandeling is een combinatie van 2 bekende wandelingen: die van de Kartbaan naar Castillo de Romeral, en van Castillo de Romeral naar het kleine vliegveld…oftewel: van 2 wandelingen het beste: de wind in de rug en op de wind lopen…het uitzicht op zee aan je linkerkant en aan je rechterkant. Lopen maar!Donderdag 4 januari: Playa de Mogan

We beginnen deze wandeling bij het winkelcentrum aan het begin van Playa de Mogan. We kunnen daar parkeren en het is ook goed te bereiken met bus 1 of 32. Er is een halte bij de rotonde die een afslag naar het winkelcentrum heeft. In het winkelcentrum is er vooraf gelegenheid om koffie te drinken. 

We vertrekken vanaf het winkelcentrum, steken de GC500 over en lopen dan een stuk de barranco in, langs het prachtige tuincentrum van Mogan over een goede, iets stijgende weg. Onderweg maken we nog een stop om iets te gebruiken.

Terug lopen we een stuk over een iets moeilijker begaanbaar pad, steken de GC500 weer over en lopen Playa de Mogan in waar we, voor wie dat wil, gezamenlijk gaan lunchen. Donderdag 18 januari: Rondwandeling vanuit Castillo de Romeral

We beginnen de wandeling bij het restaurant Cofradia aan de haven. Vooraf is er gelegenheid om koffie te drinken bij de Cofradia of in de straatjes aan de overkant. Als je met de bus komt kun je bus 1 of 25 nemen tot in Juan Grande en van daaruit lopen naar de beginplek. 

We wandelen dan heen en terug door het natuurgebied met steeds zicht op zee, over een mooi aangelegd houten wandelpad, langs borden met informatie over flora en fauna en langs Antiguo almacén de sal, de ruïne waar we altijd even stoppen om iets te eten en te drinken.

Aangezien we veel over paden met steentjes en stenen lopen is het verstandig om goede schoenen te dragen en evt. stokken mee te nemen. We wandelen door naar restaurant Mama Gata waar we, natuurlijk op vrijwillige basis, de lunch gaan gebruiken.De historie van het vlakwandelen

Het ontstaan van “vlakwandelen” kent eigenlijk een trieste oorzaak. Het was tijdens een bergwandeling op 29 maart 2001 dat de voorzitter van de bergwandelclub (en ook gids van die dag) Wilhelmien Kuznik tijdens een pauze een stap teveel achterwaarts deed en in een afgrond gleed, met dodelijk gevolg. De schrik zat er bij een aantal wandelaars goed in en meerdere leden sloten zich toen aan bij een aantal mensen die kort daarvoor reeds met het fenomeen “vlakwandelen” waren gestart.

Er waren meerdere leden die het initiatief hiertoe namen, o.a. Witte Henk (Rijnaldus?), Jan Hulst en ook Wil en Dick Langedijk. Jan Hulst ontpopte zich als organisator en de vele jaren daarna ging een klein groepje van circa 12 personen wandelen op vlakke gedeelten. Langzamerhand kreeg dit initiatief meer bijval en meer leden toonden belangstelling, maar Jan Hulst & companen wilden graag een selecte groep handhaven omdat het anders te groot zou worden, o.a. met het gezamenlijk lunchen. Ook bleef men graag op zichzelf en men wees aansluiting bij de NVC af.


Dit kabbelde zo een jaar of acht door totdat Jaap van Heusden (foto links) in het seizoen 2008/2009 een nieuwe vlakwandelgroep verzamelde en in samenwerking met de toenmalige voorzitter van de NVC, Jaap Commandeur, er ook een NVC-activiteit van maakte.

Al vrij snel sloot Hans Lucas (foto rechts) zich hierbij aan en gedurende drie jaren organiseerden Jaap en Hans vele mooie wandelingen.

Vervolgens nam Riet Smith, met Hans Lucas, de organisatie vanaf het jaar 2011 anderhalf seizoen waar, waarna in december 2012 het “wandelteam” (bestaande uit Leen en Fria Andeweg en Jan en Jennemie Aerts) de organisatie in handen nam en niet meer van plan is dit de eerstvolgende twintig jaar uit handen te geven.

Momenteel wordt de organisatie van het vlakwandelen gevoerd door de personen op de foto rechts,  v.l.n.r.
Jennemie Aerts, Leen Andeweg, Jan Aerts en Fria Andeweg. 

Hoewel sommige wandelingen ook door enkele andere leden worden bedacht en (voor)gelopen, zodat er altijd variatie blijft.

Het is op zo’n bergachtig eiland niet eenvoudig om vlakwandelingen te ontdekken maar tot nu toe is het aardig gelukt. Wel zijn het ieder jaar veelal dezelfde wandelingen als in één van de voorgaande jaren, maar vaak toch met verrassende kleine aanpassingen.

De vlakwandelingen worden voornamelijk gelopen langs de zuid- en oostkust met soms ook tussendoor een mooie stadswandeling zoals in San Fernando, in Telde en/of in Las Palmas!
Naast de sportieve in- en ontspanning is na afloop de gezamenlijke lunch natuurlijk een aantrekkelijke bijkomstigheid waar men met de organisatoren kan proosten op weer een geslaagde vlakwandeling.Impressie vlakwandelen