Activiteiten‎ > ‎

Vlakwandelen


                       Met ingang van december 2016 verandert de starttijd van onze vlakwandelingen!!

We misten de laatste tijd nogal wat vlakwandelaars die in het verleden enthousiast meeliepen. Het blijkt nu dat men vindt dat er te snel gelopen wordt, er weinig tijd is om rond te kijken, te rusten of om te “socializen”. Het team heeft naar hen geluisterd en wil hen, die de laatste tijd afhaakten, graag weer bij de club.

Daarom starten we met ingang van december de wandelingen om 10.30 uur en hopen daarmee meer wandelaars bij te club te krijgen. Dus niet vroeger eten, maar gewoon rustiger aan doen. 


                                                                         Vlakwandelen bij de NVC

Elke 1e en 3e donderdag van de maand. Vertrek altijd 10.30 uur.

Deelname / Aanmelding :
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Zorg voor goede (wandel)-schoenen met voldoende profiel en neem naar behoefte wat te eten en te drinken mee. Vervoer naar de start van de wandeling, of na afloop terug naar de auto, dien je zelf te regelen.

Voor deelname dient men zich uiterlijk de zondag voor de desbetreffende wandeltocht op te geven bij:
Leen Andeweg, telefoon 928 777616 / mobiel: 65 32 85 342 of E-mail: lma.andeweg@gmail.com
(de l is van Leen, dus geen i)  
Bij het opgeven graag gelijk opgeven of je wel of niet wilt mee-eten.
De kosten voor de complete lunch bedragen meestal zo rond de € 11,00 (incl. 1 drankje) en zijn voor eigen rekening.
Deelname aan de wandeltocht(en) is, voor zowel leden van de NVC als voor introducés, altijd voor eigen risico.

Met (wandel-)groeten van 
Het vlakwandelteam Aerts - AndewegDe historie van het vlakwandelen 

Het ontstaan van “vlakwandelen” kent eigenlijk een trieste oorzaak. Het was tijdens een bergwandeling op 29 maart 2001 dat de voorzitter van de bergwandelclub (en ook gids van die dag) Wilhelmien Kuznik tijdens een pauze een stap teveel achterwaarts deed en in een afgrond gleed, met dodelijk gevolg. De schrik zat er bij een aantal wandelaars goed in en meerdere leden sloten zich toen aan bij een aantal mensen die kort daarvoor reeds met het fenomeen “vlakwandelen” waren gestart. 

Er waren meerdere leden die het initiatief hiertoe namen, o.a. Witte Henk (Rijnaldus?), Jan Hulst en ook Wil en Dick Langedijk. Jan Hulst ontpopte zich als organisator en de vele jaren daarna ging een klein groepje van circa 12 personen wandelen op vlakke gedeelten. Langzamerhand kreeg dit initiatief meer bijval en meer leden toonden belangstelling, maar Jan Hulst & companen wilden graag een selecte groep handhaven omdat het anders te groot zou worden, o.a. met het gezamenlijk lunchen. Ook bleef men graag op zichzelf en men wees aansluiting bij de NVC af.Dit kabbelde zo een jaar of acht door totdat Jaap van Heusden (foto links) in het seizoen 2008/2009 een nieuwe vlakwandelgroep verzamelde en in samenwerking met de toenmalige voorzitter van de NVC, Jaap Commandeur, er ook een NVC-activiteit van maakte.

Al vrij snel sloot Hans Lucas (foto rechts) zich hierbij aan en gedurende drie jaren organiseerden Jaap en Hans vele mooie wandelingen. 

Vervolgens nam Riet Smith, met Hans Lucas, de organisatie vanaf het jaar 2011 anderhalf seizoen waar, waarna in december 2012 het “wandelteam” (bestaande uit Leen en Fria Andeweg en Jan en Jennemie Aerts) de organisatie in handen nam en niet meer van plan is dit de eerstvolgende twintig jaar uit handen te geven.
Hoewel sommige wandelingen ook door enkele andere leden worden bedacht en (voor)gelopen, zodat er altijd variatie blijft. 

Het is op zo’n bergachtig eiland niet eenvoudig om vlakwandelingen te ontdekken maar tot nu toe is het aardig gelukt. Wel zijn het ieder jaar veelal dezelfde wandelingen als in één van de voorgaande jaren, maar vaak toch met verrassende kleine aanpassingen.
De vlakwandelingen worden voornamelijk gelopen langs de zuid- en oostkust met soms ook tussendoor een mooie stadswandeling zoals in San Fernando, in Telde en/of in Las Palmas!
Naast de sportieve in- en ontspanning is na afloop de gezamenlijke lunch natuurlijk een aantrekkelijke bijkomstigheid waar men met de organisatoren kan proosten op weer een geslaagde vlakwandeling.                                                   AANKONDIGING   WANDELINGENVlakwandeltochten 2016/2017

Beste vlakwandelaars, het zit er weer op! We hebben sinds november j.l. weer 10 mooie wandelingen achter de rug: de ene wandeling wat vlakker dan de andere, met trappen omhoog of omlaag, keien, op mooi betegelde boulevards enzovoorts. Soms werd een wandeling als een halve bergwandeling ervaren. 

 Tussen de 15 tot 57 deelnemers per wandeling hebben hun beste beentje voorgezet. De gewijzigde aanvangstijd geeft ons wat meer mogelijkheden om foto’s te maken, te rusten en daarbij gezellig te keuvelen. En steeds weer werd er een gezellig en goed restaurant gevonden om de wandeling af te ronden. 

We bedanken Frank en Gerdien Goldberg en Ed en Janny Jensen voor hun inbreng bij de organisatie van verschillende wandelingen. 

Als team zijn we alweer bezig met de wandelingen voor het nieuwe seizoen: nieuwe of aangepaste wandelingen, we hopen het weer te gaan meemaken.

De datum voor de eerste wandeling kun je al in de agenda zetten: 2 november a.s., vertrek 10.30 uur, vooraf tijd voor een kopje koffie. Dus tot dan voldoende tijd om te trainen. 

We wensen iedereen een gezonde en mooie zomer toe en hopen elkaar te zijner tijd weer te ontmoeten. 

Met hartelijke groeten van het vlakwandelteam:      
Jennemie en Jan Aerts en Fria en Leen AndewegDonderdag 16 maart : rondwandeling Maspalomas

We vertrekken om 10.30 uur vanuit het restaurantje voor de markthal (Mercado Municipal) in San Fernando waar vooraf op eigen rekening koffie kan worden gedronken.
Via het Mahatma Gandhi Park gaan we langs de tennis- en golfbanen naar de barranco de Maspalomas (droge bedding) waar na circa een uur een koffie/bier-stop is.

Daarna vervolgen we onze wandeling door het Campo Internacional Park en via het mooie Parque de Sur bereiken we als eindpunt weer het beginpunt. Dan hebben we 354 palmen gezien.
Vlakbij het eindpunt kan, voor de liefhebbers, gezamenlijk de lunch worden gebruikt.
De markthal is bereikbaar per bus (4-40) terwijl auto's voor of naast de markthal kunnen worden geparkeerd
 Donderdag 2 maart:
kustwandeling Gran Karting Club bij Bah a Feliz – Castillo del Romeral
 

Deze kustwandeling gaat door een afgesloten natuurgebied. Gedeeltelijk lopen we langs de zee, ook over grote kiezels. We lopen langs de zoutpan en houden een rustpauze bij de ruïne.

Om 10.30 uur vertrekken we vanaf de Karting Club bij Bahía Feliz, waar goed is te parkeren en dat per bus goed bereikbaar is. Daar kan vooraf v.a. 10.00 uur evt. op eigen rekening koffie worden gedronken.
Onderweg is er geen gelegenheid een terrasje te pikken.
De wandeling voert ons naar restaurant Casa Mama Gata waar, voor wie dat wil, geluncht kan worden.
Frank Goldberg heeft deze wandeling voor-gewandeld en zal onze wandelmeester zijn.
Donderdag 16 februari 2017, start 10.30 uur.  Wandeling Tauro naar Puerto Rico. 

We verzamelen bij de kleine golfbaan van Tauro waar automaatkoffie te koop is.
We maken een rondje door Tauro Pueblo, dan naar Tauro Playa waar na circa een uur een koffiestop is.

Daarna vervolgen we de wandeling langs Amadores en gaan langs het fraaie kustwandelpad naar Puerto Rico waar we wederom een gezamenlijke lunch zullen hebben (voor de liefhebbers, wel op eigen rekening). 

Met auto: GC1 afslag 62 (Puerto Rico/Tauro), na 100 m op rotonde rechtsaf, na 300 m afslag Tauro,dan tweemaal rechtsaf naar de parkeerplaats bij de kleine golfbaan.

Met bus: naar Puerto Rico, dan taxi naar kleine golfbaan (N.B. we eindigen de wandeling in Puerto Rico waar de bus terug kan worden genomen).Donderdag 2 februari 2017, stadswandeling Las Palmas met georganiseerd vervoer.
Vertrek BUS om 10.00 uur vanaf Avd. de Espaňa t.h.v. park Tunte Mar.
 

We hebben het vorig jaar al eens geprobeerd …… toen werd het een wandeling binnen in het winkelcentrum van Las Arenas vanwege het verschrikkelijk slechte weer. Dit jaar een nieuwe poging. 

We beginnen deze wandeling in de buurt van het concertgebouw Alfredo Kraus en lopen langs de gezellige boulevard Las Canteras naar de prachtige Mercado del Puerto. We wandelen, na hier wat rondgekeken te hebben, vervolgens naar het Castillo de la Luz.
In verband met tijdgebrek zullen we hier niet naar binnen gaan voor een rondleiding, maar het is zeker de moeite waard dit museumgebouw bij gelegenheid eens te gaan bezoeken.

Hier zal de bus gereed staat om ons naar de oude wijk Vegueta te brengen waar we zullen lunchen (eigen rekening). Aangezien het gaat om een vlakwandeling hebben de mensen die regelmatig mee gaan vlakwandelen voorrang bij deelname. De kosten van de bus worden gedeeld door het aantal deelnemers.Donderdag 19 januari 2017, start 10.30 uur : Rondwandeling Arguineguin

We vertrekken van de grote markt in Arguineguin om 10.30 waar vooraf koffie kan worden gedronken.(eigen rekening).

Liepen we in voorgaande jaren richting Anfi en terug, deze keer gaan we een stukje de andere kant op richting El Pajar. Vandaar via een omweg terug naar Arguineguin en door enkele straatjes naar het centrum.

Vervolgens langs de kust richting Patalavaca en terug, om weer op tijd in Arguinenguin te zijn waar, voor wie dat willen, geluncht kan worden.

De duur van de wandeling is circa 2,5 uur en Ed Jensen zal ons vast weer weten te vertellen wat we allemaal te zien krijgen.Donderdag 5 januari 2017, start 10.30 uur : Kustwandeling van Arinaga richting Playa de Vargas en terug 

We starten de wandeling bij de parkeerplaats bij Vaqueria Las Salinas in Arinaga. Te bereiken via GC-1, afslag 25 Arinaga, volg dan de weg richting zee. Op de derde rotonde linksaf, daarna rechtsaf.
Neem de eerste straat links en rij door tot aan de boulevard, ga naar rechts en rij helemaal rechtdoor. Voor je ligt een parkeerterrein. Aan het parkeerterrein ligt de Vaqueria Las Salinas.
 
Vooraf is er gelegenheid daar een kopje koffie of ander drankje te nuttigen (eigen rekening). Laat je niet afschrikken door de buitenkant van de zaak! Duw de deur open en laat je verrassen! 

 De wandeling voert via de boulevard van Arinaga en via de vuurtoren richting playa de Vargas.
Na de duikschool en een stuk ruige kust lopen we terug naar Arinaga.
In het restaurant bij de vuurtoren kunnen we nog een drankje nemen. 
Vervolgens eindigt de wandeling in Arinaga waar, voor wie dat willen, geluncht kan worden. De duur van de wandeling is circa 3 uur.
Donderdag 15 december 2016, start 10.30 uur
Duin- en Boulevardwandeling van Playa del Inglés naar Meloneras

Wandelen over het strand met de voeten in het water van Playa del Inglés naar de vuurtoren in Maspalomas is voor de meesten van ons wel een bekend “uitje”.
Voor velen zo dichtbij maar helaas onbekend. 
Maar hoe vaak wandelen we door het prachtige natuurgebied van het altijd maar weer veranderende en uiterst mooie duinlandschap met af en toe uitzicht op de golfbaan?

Daar gaan we wat aan doen:
We starten deze wandeling om 10.30 uur vanaf Café Konditorei Mozart aan het eind van Shopping Center Anexio II bij de parachutisten landingsplaats.

Van daar wandelen we via de boulevard richting Hotel Riu Palace waar we het duingebied “induiken”.
Trekken dan over goed aangegeven zandpaden door het lage duingebied langs de groene oase van de Golfclub in de richting van de vuurtoren van Maspalomas.
Vandaar lopen we via de bekende boulevard naar Meloneras, waar geluncht kan worden. Onderweg is er nog een keer gelegenheid een drankje te nuttigen.
Let op !! In verband met vervelende, kleine “onderzandse” venijnige stekeltjes in het duingebied is het aan te bevelen goed en dicht schoeisel te dragen. 

Voor deze wandeling van 15 december opgeven bij Jan en Jennemie Aerts, telefoon 654 484 830 of e-mail jennemieaerts@gmail.com Donderdag 1 december 2016, start 10.30 uur
Alcampo – Melenera 

Voor deze bekende, maar steeds weer mooie wandeling, verzamelen we zoals gebruikelijk bij het café-restaurant “Pepe Chiringo” tegenover het winkelwarenhuis Alcampo.
Hier kan goed worden geparkeerd en is er de mogelijkheid om vooraf een prima kopje koffie of iets dergelijks te gebruiken.
Om 10.30 uur vertrekken we.
Via een mooie route wandelen we naar Melenara, waar, voor wie dat willen, geluncht kan worden. 


Donderdag 17 november 2016, start 11.00 uur :


De vlakwandeling van 17 november wordt veranderd i.v.m. een feestdag in Telde. We kunnen niet terecht in een van de restaurants daar.

In plaats van de wandeling van Alcampo naar Melenara gaan we naar Ojos de Garza voor een van de mooiste wandelingen in ons pakket, n.l. van Ojos de Garza, langs de kust naar Tufia, waar we even door het dorpje lopen en misschien zelfs een grotwoning kunnen bekijken.


Daarna lopen we terug naar Ojos de Garza. Van daaruit gaan we met terug naar Playa voor de lunch. Dat wordt waarschijnlijk bij La Salsete.

Voor deze mooie kustwandeling bereiken we Ojos de Garza door (in de richting van Las Palmas) NA het vliegveld de afslag Ojos de Garza te nemen en vervolgens PLAYA Ojos de Garza. Dus richting zee rijden en NIET landinwaarts. Vóór het dorp is rechts van de weg voldoende plaats om te parkeren.
Graag bij het begin van het dorp verzamelen, zodat we gezamenlijk door de straatjes van het dorp naar het restaurantje kunnen lopen. De duur van de wandeling is ca. 2 uur. 

Op verzoek van enkele vlakwandelaars gaan we wat meer mogelijkheden om even rond te kijken en foto’s te maken inlassen.
Opgeven graag per mail bij Leen uiterlijk 13 november, dit ivm het reserveren bij het restaurant. Donderdag 3 november 2016, start 11.00 uur : Playa del Inglés - Bahia Feliz. 
 
Voor deze wandeling verzamelen we bij Sunset Bay, Singapore Restaurant en Bar van Erwin Huizinga op de tussen-etage bij de lift van shoppingcenter Atlantic Beach Club.
(Dus op het eind van Pza. Miramar met de lift naar beneden, op het eind van de gang naar links).

Voor vertrek kun je bij Erwin evt. nog een kopje koffie of iets dergelijks drinken.

We lopen langs Tropical, San Augustin etc. noordwaarts tot aan Bahia Feliz. Onderweg maken we een stop (misschien wel 2) voor een kopje koffie of anders. 
Zoals bekend gaat deze wandeling over vlak terrein (de boulevard), via strand (keien) en nogal wat trappen. Heel gevarieerd.
In Bahia Feliz bieden we de mogelijkheid (ook al een traditie) om bij de Chinees aan te schuiven voor de maaltijd. Misschien goed een vliegenmepper mee te nemen!? Donderdag 17 maart 2016 : Ojos de Garza – Tufia (vice versa)

Start 11.00 uur. Ojos de Garza is een uniek Spaans dorpje dat direct aan zee ligt en waar bij hoog water en storm het water tot aan of zelfs in de huizen komt en soms ook nog in de kleine straatjes tussen de huizen stroomt.
Het is de bedoeling, dat we vóór het dorp de auto’s parkeren en vervolgens even door de kleine straatjes van het dorpje lopen om zo een goed beeld van dit unieke plaatsje te krijgen.
Vervolgens belanden we bij een klein restaurantje direct gelegen aan de zee. Hier kunnen we, voorafgaand aan de wandeling, nog een kopje koffie of zo drinken.

Vanaf dit restaurantje starten we vervolgens de wandeling langs de kust naar Tufia, eveneens een mooi kustplaatsje. Hier is een oud dorp van de oerbewoners gevonden. Een gids voor rondleidingen is zelden aanwezig, maar via een “noodingang” is het dorpje mogelijk ook zonder gids te bekijken.

Voor deze mooie kustwandeling bereiken we Ojos de Garza door (in de richting van Las Palmas) NA het vliegveld de afslag Ojos de Garza te nemen en vervolgens PLAYA Ojos de Garza. Dus richting zee rijden en NIET landinwaarts.

Vóór het dorp is rechts van de weg voldoende plaats om te parkeren. Graag bij het begin van het dorp verzamelen, zodat we gezamenlijk door de straatjes van het dorp naar het restaurantje kunnen lopen.

De duur van de wandeling is ca. 2,5 uur. Na de wandeling gaan we naar San Fernando, waar we bij El Salsete het vlakwandelseizoen alsluiten.Donderdag 3 maart 2016, Tauro via Amadores naar Puerto Rico 


Start 11.00 uur vanaf restaurant Tauro Rancho & Grill bij Tauro waar vooraf (evt.) iets kan worden gedronken.

Met de auto: GC1 afslag 62 (Puerto Rico/Tauro), na 100 meter op rotonde rechtsaf, bij de volgende (grote) rotonde rechts af, na ca 100 meter rechts het restaurant.

Met de bus: o.a. lijn 1-33-70-91 halte Tauro (naast restaurant).


We lopen naar Playa de Tauro en dan via Amadores naar Puerto Rico. Hier is een koffiestop.

Vervolgens maken we nog een slinger door de barranco Agua de la Perra en arriveren dan ongeveer 13.30 bij het Chinese wokrestaurant Slow Boat voor een onbeperkt lunchbuffet.
Donderdag 18 februari 2016, stadswandeling Las Palmas met georganiseerd vervoer.

We beginnen deze wandeling in de buurt van het concertgebouw Alfredo Kraus en lopen langs de gezellige boulevard Las Canteras naar de prachtige Mercado del Puerto. Een klassieke markthal die een bezoek meer dan waard is. In het Clubnieuws van november 2015 kunt u een enthousiast verhaal van Piet Kort over deze hal lezen.

We wandelen, na hier wat rondgekeken te hebben, vervolgens naar het Castillo de la Luz.

In verband met tijdgebrek zullen we hier niet naar binnen gaan voor een rondleiding, maar het is zeker de moeite waard dit museumgebouw bij gelegenheid eens te gaan bezoeken.

Hier zal de bus gereed staan om ons naar de oude wijk Vegueta te brengen waar we zullen lunchen (eigen rekening). 
Vertrek bus om 10.00 uur vanaf Avd. de Espaňa t.h.v. park Tunte Mar.


VERSLAG :
Een overdekte vlakwandeling in Las Palmas 

Weken naar uitgekeken, maar eindelijk was het dan zover. Een vlakwandeling in Las Palmas. We vertrokken uit Playa met zoals gewoonlijk prachtig zonnig weer. De stemming was goed. Voorbij Vecindario werd het meer bewolkt en daalde de stemming evenredig en ik verklap geen geheim dat in Las Palmas onze stemming onder nul was, gelijk aan de daar heersende temperatuur. 

Alleen bij het uitstappen zat de gang er goed in, maar dat kwam door de vliegende storm die er langs het Canteras strand blies. Maar het regende niet, het goot namelijk bakken van de hemel.
De blote bloesjes van de dames en de toffe t-shirts van de mannen waren ingewisseld voor kleurige regenpakken en belachelijke poncho’s met die humoristische capuchons, aangevuld met tientallen paraplu’s.
Er stonden 50 vlakwandelaars klaar voor de tocht der tochten! 

Toen de groep zich in beweging zette kon men door de roffelende regen en stevige storm alleen maar voor zich uit kijken. Na honderd meter keek de voorloper toch even achterom, en ontdekte slechts zeven wandelaars. De overige 43 waren na het uitstappen uit de bus direct het warenhuis ingedoken. “The magnificent seven” keerden maar op hun schreden terug en zochten ook dekking in het winkelcentrum. 

Daar vond de vlakwandeling alsnog plaats. Eerst de begane grond met de Primark en Tiger, daarna de middenverdieping met o.a. de Zara, Jack & Jones en Adidas, voordat op de bovenverdieping gelegenheid was voor een koffiestop. Vervolgens ging de vlakwandeling door in omgekeerde richting. Het beeld staat iedereen nog goed voor ogen: glimlachende dames laverend door de winkels, verveeld starende mannen heen en weer drentelend voor de ingang.
Uit overigens zeer onbetrouwbare bron is vernomen dat onverwachte uitgaven op deze dag bij de NVC kunnen worden gedeclareerd.

Het was een vlakwandeling om niet snel te vergeten, en hiermee vergeleken was de lekkere lunch in het oude Vengueta eigenlijk maar bijzaak. Maar allen waren het er na de terugkomst in een uiterst zonnig Playa del Inglés over eens: Volgend jaar weer…. zelfs…
meeloper EJ
april 2016
 


Donderdag 4 februari 2016, Castillo del Romeral – Vliegveld bij Bahia Feliz

Deze kustwandeling gaat door een afgesloten natuurgebied. Gedeeltelijk lopen we langs de zee, ook over grote kiezels. De hoogteverschillen zijn minimaal.
De wandeling is vaker gelopen, maar dan richting noorden en is dus bij de meeste wandelaars wel bekend.
De blik nu op het zuiden gericht dus.

We vertrekken om 11 uur vanaf de parkeerplaats bij het bekende restaurant Cofradia de Pescadores bij de haven van Castillo del Romeral, waar mogelijk vooraf evt. een kopje koffie kan worden gedronken.
Onderweg is er geen gelegenheid een terrasje te pikken.
De wandeling duurt ca. 2,5 uur en voert ons naar het bekende restaurant bij het vliegveld, waar geluncht kan worden. Als alles goed is, zal Frank Goldberg onze wandelmeester zijn. Donderdag 21 januari 2016, start 11.00 uur  Calle Holanda - ??

Deze wandeling start op de Calle Holanda bij Parque Cristóbal waar we vooraf voor eigen rekening nog iets kunnen drinken.
Van daar lopen we via de botanische tuin en verschillende parken door naar Playa Meloneras OF San Fernando waar we de wandeling weer samen afsluiten met een lunch, voor wie dat wil natuurlijk.
 


Donderdag 7 januari 2016, start 11.00 uur  Arguineguín


Deze rondwandeling voert ons door het oude gedeelte van Arguineguín over de heuvel naar de kust bij het Anfi-hotel.
Van daar lopen we langs de kust via de diverse wandelboulevards terug naar het oude gedeelte van Arguineguín.
Jaap van Heusden gaat deze wandeling voorbereiden en hij zal deze wandeling ook voorlopen. 
Startpunt: De markt van Arguineguín waar vooraf gelegenheid is iets te drinken (eigen rekening).Donderdag 17 december 2015, start 11.00 uur Alcampo - Melenara 


We verzamelen voor deze wandeling bij het café-restaurant “Pepe Chiringo” tegenover het winkelwarenhuis Alcampo.
Hier kan goed worden geparkeerd en is de mogelijkheid om vooraf een kopje koffie of iets dergelijks te gebruiken.
Om 11 uur vertrekken we.
Via een mooie route wandelen we naar Melenara, waar, voor wie dat willen, geluncht kan worden. 

Donderdag 3 december 2015, start 11.00 uur  Duin- en Boulevardwandeling van Playa del Inglés naar Meloneras


Frank en Gerdien schreven: “Als je aan een Nederlander iets over Volendam vraagt of aan een Vlaming iets over de grotten van Han, dan krijg je vast en zeker maar een matig antwoord. Het zijn altijd de toeristen, die er beter verslag van kunnen geven.

Zo is het eigenlijk ook een beetje op Gran Canaria. Hoe vaak wandelen wij, als overwinteraars, nu door dat prachtige natuurgebied van het altijd maar weer veranderende en uiterst mooie duinlandschap?
Daar gaan we wat aan doen: We starten deze wandeling om 11.00 uur vanaf Café Konditorei Mozart aan het eind van Shopping Center Anexio II bij de parachutisten landingsplaats.

Van daar wandelen we via de boulevard richting Hotel Riu Palace waar we het duingebied “induiken”. Trekken dan over goed aangegeven zandpaden door het lage duingebied langs de groene oase van de Golfclub in de richting van de vuurtoren van Maspalomas. Van daar lopen we via de bekende boulevard naar Meloneras, waar geluncht kan worden. Onderweg is er nog een keer gelegenheid een drankje te nuttigen.

LET OP !! In verband met vervelende, kleine “onderzandse” venijnige stekeltjes in het duingebied is het aan te bevelen goed en dicht schoeisel te dragen. Donderdag 19 November 2015 : Kustwandeling van Vecindario naar Castillo del Romeral


We beginnen deze wandeling vanaf de uitgang naar de parkeerplaats van winkelcentrum Atlántico. Overbodig de aanrijroute te omschrijven.

Vooraf is er gelegenheid in een van de cafetaria´s van het winkelcentrum iets te drinken (eigen rekening) en/of te winkelen: de winkels gaan open om 10.00 uur.


Deze wandeling gaat weer langs de kust.

Via een weg met plantages gaat het vanaf Atlántico naar de kust. Op weg naar Castillo del Romeral passeren we een aantal aardige dorpjes, een surfschool met “hotel”, heel veel windmolens, zoutpannen en de  elektriciteitscentrale. Ook is er onderweg nog gelegenheid voor een korte stop om iets te drinken.

Uiteindelijk lopen we via de boulevard van Castillo del Romeral naar restaurant Mama Gata waar, voor wie dat wil, geluncht kan worden.                                 

De duur van deze wandeling is ca. 3 uur.
Donderdag 5 november 2015 : Playa del Inglés - Bahía Feliz. 


Voor deze wandeling verzamelen we op de boulevard bij de lift die naar het shopping center Atlantic Beach Club gaat.

(Dus op het eind van Pza. Miramar).

We lopen langs Tropical, San Agustín etc. noordwaarts tot aan Bahía Feliz.


Onderweg maken we een stop (misschien wel 2) voor een kopje koffie of iets dergelijks.

Zoals bekend gaat deze wandeling over vlak terrein (de boulevard), via strand (keien) en nogal wat trappen. Heel gevarieerd.


De renovatie aan de boulevard zal inmiddels wel zijn afgerond, maar goed schoeisel is een aanrader. In Bahía Feliz bieden we de mogelijkheid (ook al een traditie) om bij de chinees aan te schuiven voor de maaltijd.

De duur van deze wandeling is 3 uur.

Zinderende zandwandeling


Deze keer geen verslag van een bergwandeling of een vlak-wandeling, nee, een nieuw fenomeen was de “zinderende zandwandeling” die een groep van ruim 20 NVC-leden lijd-zaam onderging in december. 

De wandeling begon bij het strand van Playa del Inglés bij de koffietent van Mozart. Een naam waarna je eerder een bergwandeling zou verwachten en niet een zandwandeling. Na een koude koffie, de koffie was niet koud maar de wind wel, eerst de trap op naar de boulevard langs het strand en vervolgens naar de wereldberoemde duinen van Maspalomas. En juist op het moment dat je dacht dat we gezellig die duinen zouden induiken volgde men gewoon het pad tot aan het RUI. 

Maar daarna werd het serieus en ernstig, we daalden af in het mulle zand en schepten met iedere voetbeweging een kilo of drie zand omhoog. Iedereen weet nu dus de reden waarom die zandduinen iedere keer van vorm veranderen.

 
Van die drie kilo bleef er zeker één kilo in je schoenen zitten wat het lopen onaangenaam onhandig maakte. Maar daar had de leiding geen omkijken naar. 
Overigens nergens naar, want er waren steeds meer achterblijvers met als gevolg dat die later door de speciale zandtaxi’s (ook wel kamelen genoemd) moesten worden opgepikt. 

Mochten deze details niet geheel juist zijn, dan komt dat door de zinderende zon boven dit Saharagedeelte, neemt u het de schrijver vooral niet kwalijk. Don’t shoot the messenger, u kent dat wel ….. 

Maar na een slingerende tocht door de zanderige duinen kregen we eindelijk vaste grond onder de voeten, en was het de bedoeling dat we de boulevard van Meloneras geheel zouden afstruinen. Dat wil zeggen langs alle hotels, restaurantjes en winkeltjes. Soms meer een kwestie van “geschuifel onder de luifel” maar we bereikten zo wel ons einddoel. 


Aan het einde van de boulevard wachtte ons de beloning, namelijk een geheel door de penningmeester betaald diner, en dit allemaal onder het motto van het inwerken van dit nieuwe (meewandelende) bestuurslid. Als u zich afvraagt waarom binnenkort de contributie wordt verhoogd zal het bestuur ongetwijfeld verwijzen naar deze reden. 

Aan tafel had ook bij dit etentje de nieuwe rage toegeslagen. Er werd niet meer met elkaar gesproken, maar een ieder raadpleegde zijn mobiele telefoon. Niet om naar gemiste gesprekken te kijken of te luisteren, maar naar weer een nieuw fenomeen, namelijk de app waarop men kan zien hoeveel stappen men heeft gelopen en hoeveel calorieën men heeft verbrand. 
Ongetwijfeld moeten mensen diverse extra rondje hebben gelopen wan het aantal gedane stappen varieerde van 11.325 op de ene telefoon tot 13.895 op de andere telefoon.
Zelfs bij een echtpaar dat elkaar normaal gesproken nooit uit het oog verliest was er een verschil van maar liefst 700 stappen, hetgeen leidde tot argwanende vragen en ontwijkende antwoorden.
Met het aantal calorieën was er ook iets aan de hand, of met de app. Maar iemand had volgens de app tijdens de wandeling meer calorieën verbrand dat zij in de drie maanden ervoor tot zich had genomen. 

Hoe dan ook, als u het bergwandelen zat bent, of het vlakwandelen moe, probeer dan volgend jaar ook in te schrijven voor weer een nieuwe zinderende zandwandeling. Mits u maar beschikt over die app…… 

 Ed Jensen
Impressie vlakwandelen
                                            SFEERIMPRESSIE VOORGAANDE WANDELINGEN

Bergachtige vlakwandeling

 

Was het nu een vlakke bergwandeling, of toch een bergachtige vlakwandeling? De meningen daarover waren verdeeld na de wandeling op 6 februari 2013, die ons leidde van Puerto Rico naar Amadores en terug. 


Wel duidelijk was dat er sprake was van twee groepen.

De eerste groep, genaamd de jongeren (65-72 jaar), liep fier vooraan, babbelden ontspannen en keken hun ogen uit op Puerto Rico ver beneden hen.

De andere groep, die de ouderen vertegenwoordigden (73-80 jaar), slenterde achteraan, steunden en kreunden en zagen het zwart voor de ogen.

 

Bij de rustpunten, die naarmate de wandeling voortduurde steeds talrijker werden, was de discussie dan ook of de pukkel tussen Puerto Rico en Amadores nu een heuvel was of een berg. 

De jongeren vonden het zelfs een heuveltje, en vroegen op de top of Amadores nu echt de bestemming was, en niet Mogan, tien ruggen verder.

De ouderen vonden het zeer zeker een echte berg, zelfs een berg te ver. Toegegeven, het uitzicht boven was prachtig, Puerto Rico beneden ons was niet meer dan een paar witte stippen, in de verte zagen we de Roque Nublo, ook nog onder ons.

En de top van de Teide op Tenerife lag ongeveer op dezelfde hoogte. Maar hoog, ach, dat was toch overdreven.

 

“We willen minder heuvels”, riep één van de ouderen.

“Nee, we willen meer bergen” antwoordde één van de jongeren.

“En we willen meer seks”, klonk een stem op de achtergrond. Een aantal veerden verwachtingsvol op, maar zakten daarna berustend weer terug.

Na de stevige klim volgde natuurlijk de zeer eenvoudige afdaling en daarna de vlakke kustwandeling terug naar Puerto Rico, met een prima lunch bij de Slow Boat en zoveel drank dat de vermoeienissen snel waren vergeten.

 Vlakwandelen met Frank Goldberg

Iedere twee weken is het bij de NVC weer “vlakwandelen”.  De naam vlakwandelen is ingevoerd om onderscheid te maken met het “bergwandelen” van de vereniging Monteneras. Onderscheid moet er zijn, nietwaar. Maar soms is er minder onderscheid …….. 

De oprichter van de bergwandelvereniging Frank Goldberg heeft het stokje al enige tijd geleden overgedragen, en werd daar terecht benoemd als erelid. Maar toen maakte Frank een zijsprong, hij ging ook vlakwandelen.

Dat is dan net zo iets als een formule-1-coureur die mee gaat doen aan een wedstrijd karting.  En nog sterker, hij vlakwandelde niet alleen, maar nam het ook op zich om twee van die tochten te organiseren.

De vlakwandeling van 20 december 2012 was dan inderdaad het allerlaatste dat Frank Goldberg in zijn leven organiseerde, althans, dat waren zijn eigen woorden. Maar Heintje Davids heeft ook twaalf keer afscheid genomen, Frank tot nu toe twee keer. Maar we hebben het geweten met ons allen.  Twee-en-twintig wandelaars gingen nog enthousiast van start in het schilderachtige Castillo del Romeral voor een circa 2,5 uur durende vlakwandeling naar het oude vliegveld bij Bahia Feliz. Heerlijk kuierend en kletsend liep de groep vrij vlak het dorp uit, over een vlakke maar kale vlakte, met niet ver van ons de kalme vlakke zee. De stemming was goed, toen nog wel.

Maar onze gids Frank Goldberg heeft niet voor niets zijn halve leven in de bergen gewandeld, en wie kon hem nu de organisatie geven voor een vlakwandeling? In ieder geval greep Frank die kans met beide benen aan om toch wat obstakels op te werpen. Was het pad eerst nog stoffig, al gauw werd het pad kiezelig, en niet lang daarna zelfs rotsig. Het vrijblijvende geklets ging langzaam over in gelijkmatig gekreun, en de eerst vlot voortstappende benen veranderden langzaam in stijve stengels die moeizaam grip op de grond probeerden te houden. En hielden direct stil toen voor ons iets schrikbarends opdook.

“Even dat heuveltje over…..” meldde gids Frank.
“Heuveltje…..?” kreunden een paar dapperen. De berg rotsblokken voor ons zou zo omschreven kunnen worden, maar dan alleen door bergwandelaars, niet door vlakwandelaars. We klauterden omhoog, maar gelukkig kletterden we niet naar beneden.
Aan de andere kant van de heuvel bleken we nog steeds met ons twee-en-twintigen te zijn.

En stevig stappend (de heren) en slordig slenterend (de dames) liepen we verder over de vale vlakte, en langs een hek, toen voor ons wederom iets schrikbarends opdook.

Supergids Frank leidde ons namelijk via kiezelige keien naar een prachtig wandelpad van wel zo’n twintig meter breed. De gesprekken waren weer op gang gekomen, maar stopten plotseling toen met een daverend geraas een vliegtuig met enorme snelheid recht op ons afkwam, en vlak voor ons het luchtruim koos. We konden nog net op tijd bukken. Het brede wandelpad bleek een startbaan te zijn!

Het geluk bij een ongeluk was dat we ook het einde van deze gedenkwaardige tocht hadden bereikt. Tijdens de uitgebreide, goede en goedkope lunch in het luchthavenrestaurantje werd weer opgewekt bijgepraat.

Bovenstaand verhaal is zoals ik het zelf heb beleefd die dag. Volgens mijn vrouw is het schromelijk overdreven allemaal, en was het 99% wel een vlakwandeling. Ik weet dus niet wie er aan de volgende wandeling meedoet, mijn vrouw of ik. In ieder geval niet samen.


                                                    Vlakwandelaars in 2009 in de barranco van Arguineguin