Spaanse Sferen‎ > ‎

Gran Canaria


Het vervolg op de bosbrand van 2017


De Parador in Tejeda zal “zo snel als mogelijk geopend zal worden”, nadat een deel daarvan is aangetast door de bosbrand die eind september 2017 in het midden van het eiland heeft gewoed. 
De Parador de Tejeda vertegenwoordigt n.l. ‘een symbool’ van het toerisme en ‘van de kwaliteit’ die het eiland nastreeft.
Met betrekking tot de arbeidsplaatsen van de werknemers van de Parador, bestaande uit een personeelsbestand van 37 personen, wordt bekeken wat te doen en hoe.
Deze mensen hebben zelfs aangeboden om mee te werken het puin op te ruimen. 

Hoopvol groen in het hooggebergte
Voor de kleur groen tegen het intense zwart dat nu overheerst in het hooggebergte van Gran Canaria zijn duizend vrijwilligers aan de slag gegaan met het aanplanten van bomen om het groen van het gebied te herstellen met een milieu-initiatief dat is bevorderd door het Cabildo (Eilandbestuur). 
Op de ‘Día del Árbol ‘ (‘Dag van de Boom’’) op zondag 26 november j.l. heeft men iets meer dan 3.000 exemplaren van de pino canario (Canarische pijnboom), ceders, en kastanjebomen geplant. 

(bron: Gran Canaria Actueel)                                                  
Ed Jensen

 

ANWB laat toerist lopen in de bergen 

Wandelen op een vulkanisch eiland ! Dat is een nieuw motto van de ANWB, die toeristen aanzet om stevige schoenen aan te trekken, niet te gaan bakken op het strand, maar lekker gaan lopen op Gran Canaria. Tot eind december 2018 gaan er regelmatig reizen naar het noorden van het eiland, naar Agaete, waar de gasten gaan logeren in een redelijk nieuw hotel, hooggelegen op een bergrug, vanwaar de bezoekers uitzicht hebben over het omliggende landschap, de zee en diep beneden de haven, waar ook de snelle veerboot van en naar Tenerife regelmatig aanlegt. 

Er worden dagelijks wandelingen gemaakt van 2 tot 4 uur met gasten van de ANWB. De trips gaan langs hoge pieken en door valleien met terrassen en laurierbossen. Plus natuurlijk door de prachtige uitgestrekte vallei van Agaete zelf, waar de NVC ook enkele malen naar toe is geweest, om te genieten van het mooie landschap en de verschillende bananen-, sinaasappel- en avocado plantages.

Maar er worden ook excursies per bus gemaakt naar bergdorpjes, klassieke vissersplaatsjes en bijvoorbeeld de botanische tuin Jardin Canario. 

Een bericht over dit vooruitstrevende ANWB initiatief lijkt ons een vermelding in NVC Clubnieuws te verdienen, omdat het ook in ons belang is om de schoonheid van Gran Canaria zelf te leren kennen en de mensen aan te moedigen om van de mooiste gedeelten van het eiland te gaan genieten. Wij onderstrepen dus heel graag het motto: verruil je slippers voor stevige stappers en ontdek de grootsheid van Gran Canaria. 
                                                                                              
Piet KortPopulaire personen op bezoek op de Canarische Eilanden 


Een beroemde schrijfster, die "noodgedwongen" een bezoek aan onze eilanden bracht, was Dame Agatha Christie uit het Zuid Engelse badplaatsje Torquay. Ze vond bij ons de broodnodige rust na een trieste periode in haar geboorteland.
Ze raakte totaal van streek door het overlijden van haar geliefde moeder en het onbeschaamde gedrag van haar echtgenoot Archibald Christie, die een verhouding begon met de jonge, beeldschone dame Nancy Neele, waarmee hij later na de scheiding van Agatha in het huwelijk trad. Deze twee voorvallen maakte Agathe erg depressief.


Ze wilde een poosje op een afgelegen plek logeren en ze besloot in 1927 op 36-jarige leeftijd met haar 12-jarige dochtertje Rosalind en haar secretaresse Charlotte Fischer via Londen met een mailboot van de Union Castle uit te wijken naar Tenerife, waar ze neerstreken in de bloemrijke Oratava vallei.

Ze betrokken het vooral door de Engelse elite geliefde luxe hotel Taoro, prachtige gelegen in de heuvels bij de badplaats Puerto de la Cruz.


Ze kwam totaal tot rust en begon weer door te gaan met haar voorliefde van het schrijven van misdaadromans. Helaas werkte het weer niet mee door een hinderlijke Panza de Burro (laag wolkendek) uit Afrika en werd haar tweede hobby, het zwemmen in de open zee, belemmerd door een te gevaarlijke golfslag. Er werd na drie weken besloten uit te wijken naar een wat rustiger locatie, t.w. Las Palmas. 

Na twee weken werd besloten weer terug te keren naar Torquay, ooit het eenvoudige vissersstadje, inmiddels uitgegroeid tot een enorme badplaats met liefst 190 hotels.
Jaren later ontmoette Agatha Christie op haar verre Oosten reizen de populaire archeoloog Max Mallowan, die zij huwde en vergezelde op zijn talrijke reizen. Agatha schreef circa 80 boeken, die worldwide als het ware werden verslonden (ook door Johnny !) en 150 korte verhalen. Heel bekend zijn natuurlijk Miss Marple en haar 13 problemen, het mysterie van de blauwe trein, moord in de Oriënt Express en beroemd werd ze door het schrijven van de Muizenval (die opvallend lijkt op een bekend stuk van Shakespeare).

Johnny van der Laan
Een jubileum         (Veertig (40) jaren Nederlandstalige kerkdiensten op Gran Canaria) 

In 2017 was het 40 jaar geleden, dat er op Gran Canaria de eerste Nederlandstalige Protestantse kerkdiensten werden gehouden. Aanvankelijk werden onregelmatig diensten verzorgd door toevallig op het eiland vakantievierende predikanten.
In 1977 kwam hier echter verandering en structuur in, nadat een permanent op het eiland wonend echtpaar, de heer en mevrouw Franse uit Telde, de organisatie van de diensten op zich nam.

Vanaf het prille begin, zoals ook nu nog steeds, worden de diensten gehouden in de prachtige Templo Ecuménico in Playa del Inglés bij de Kasbah. Vanaf 1992, nadat familie Franse stopte met de organisatie, zorgde Clary de Feyter met hulp van o.a. haar man en regelmatige kerkgangers, dat de diensten konden doorgaan. Inmiddels bestaat er sinds het seizoen 2013/2014 een kerkteam, bestaande uit Clary, Leen Andeweg en Esther den Tuinder en, als waarnemend penningmeester, Fria Andeweg. Louise van Kleef, die aanvankelijk ook deel uitmaakte van het kerkteam, moest helaas om gezondheidsredenen afhaken. 

Bij het vormen van het kerkteam in het seizoen 2013/2014, waarbij de organisatie wat “officiëler” werd, is er gekozen voor de naam “Nederlandstalige Interkerkelijke Geloofsgemeenschap Gran Canaria”. Interkerkelijk, omdat de bezoekers uit één van de zeer vele kerkgenootschappen komen waar Nederland zo rijk aan is. Daarnaast hielden rond die tijd ook de Nederlandstalige Rooms Katholieke diensten op te bestaan, zodat “Interkerkelijk” nog meer van toepassing werd en Protestanten en Rooms-Katholieken gezamenlijk het geloof kunnen belijden. En zo hoort het: er is ruimte voor iedereen.
U bent allen welkom. 

De diensten, die gehouden worden vanaf de eerste Adventszondag tot en met Pasen, worden per seizoen bezocht door zo’n 1500 personen. Veelal mensen die al jaren voor kortere of langere tijd naar Gran Canaria komen en elkaar dan ook elk jaar weer ontmoeten: er worden zelfs onderling afspraken gemaakt wanneer men “weer gaat”. 

De praktijk leert dat zo’n bezoek over het algemeen op prijs wordt gesteld. Het is bijzonder dat er in de Spaanstalige omgeving van het ziekenhuis iemand langskomt die jouw taal spreekt en die tijd heeft voor jouw verhaal. Ook wordt er meegewerkt aan een aantal gezamenlijke diensten met alle kerkgenootschappen die gebruik maken van de Templo Ecuménico: dit is ware Oecumene! 

Zo wordt er dus al meer dan 40 jaren, ook door Nederlandstaligen, gepreekt, geluisterd, gezongen, kortom het geloof beleden in de Templo Ecuménico. In de dienst van zondag 21 januari a.s. willen we op bescheiden wijze hierbij stilstaan en onze dankbaarheid hiervoor uitspreken.

U bent van harte uitgenodigd deze dienst, maar uiteraard ook alle andere, bij te wonen. Wij vertrouwen erop een feestelijke dienst met elkaar te hebben. Voor meer informatie kunt u terecht bij de predikant, de leden van het kerkteam, en kijkt u ook eens op onze website:
www.kerk-grancanaria.nl 

Met vriendelijke groet van het kerkteam
Nederlandstalige Interkerkelijke Geloofsgemeenschap Gran Canaria.Zonnige Kerst op Gran Canaria 

Dat het Kerstfeest op Gran Canaria in onze ogen niet zo veel voorstelt, weten we bij de NVC wel. Veel overwinterende leden besluiten dan ook om tegen eind december een voordelig retourtje naar Nederland te nemen, om gezellig bij de warme haard en de familie ons eigen Kerstfeest te vieren.
Toch is er in de loop der jaren op Gran Canaria wel het een en ander veranderd op dit gebied, vooral te merken aan de winkels hier en daar, die zich steeds meer een vrolijke feesttooi aanmeten, in de vorm van veel rood en goud in de etalages. Het wordt op die manier toch een echte (en zonnige) Kerst op Gran Canaria.

Ook veel restaurants doen op het eiland mee aan de feesttijd, al is het fenomeen van een echt Kerstdiner in vele gangen hier nog niet doorgedrongen.
We moeten het wat de eterij betreft zelf maken. Wel hebben alle super-markten diverse speciale aanbiedingen, met ook schappen vol met vooral Spaanse en Canarische specialiteiten. Keus is er in ieder geval genoeg en steeds meer zie je versieringen in rood en groen. De Nederlandse kerk verzorgt trouwens ook een speciale Kerstdienst. 

Ruime Kerstafdeling
Maar voor ietsje meer Kerstgevoel moet je eigenlijk naar Las Palmas toe. Altijd een gezellig uitje. Hier biedt o.a. het warenhuis El Corte Inglés (in de binnenstad aanwezig met twee grote filialen tegenover elkaar) een uitgebreide en feestelijke kerstafdeling, die niet onder doet voor wat er in Nederland op dit gebied wordt aangeboden.
In de stad zijn verder op veel plaatsen genoeg terrasjes om tijdens zo’n dag er iets gezelligs van te maken.
Een kwestie van op onderzoek uit gaan. Op het strand langs de Canteras boulevard in Las Palmas komt ook iets heel speciaals: een complete Kerststal met alles erop en eraan, helemaal uitgevoerd in zand. Een bezienswaardigheid dus. Maar voor de Canarische inwoners is in feite niet het Kerstfeest het hoogtepunt; dat is het feest van de 3 wijzen uit het oosten, dat voor de meeste feestvreugde op het eiland borgstaat. 

Drie Koningen 
Na het Kerstfeest (dat op Gran Canaria maar één dag duurt, een tweede Kerstdag kent men hier niet) komt de dag waar alle Canarische kinderen lang naar uitkijken: Drie Koningen, waarbij deze belangrijke mannen grote zakken vol met de mooiste geschenken meebrengen.
Net zoals bij ons met Sinterklaas, worden hier de kinderen verwend met cadeautjes, waarvoor lange verlanglijsten worden voorbereid.
Een traditie dus die voor veel spanning en plezier zorgt.
Wij als Nederlanders hebben daar op Gran Canaria natuurlijk niet zo veel aan, maar toch is de sfeer op het eiland in deze tijd anders dan anders.
En zeker feestelijk. Voor ons is uiteindelijk het grote voordeel, dat we tijdens een zonnige Kerst een heerlijke strandwandeling kunnen gaan maken en de liefhebbers een verfrissende duik in zee kunnen nemen. 

Piet KortToen de tomatenvelden de NASA stoorden 

“Een kleine stap voor de Mens maar een grote stap voor de Mensheid” 

Het radiosignaal van deze boodschap verzonden vanaf de Maan kwam als eerste aan in het radio-ruimtestation van de NASA in Maspalomas, de gesprekspartner tussen de Apollo XI en Houston. 
Toen de medewerkers van het ruimtecentrum verbindingen gingen maken met de ruimtevluchten, moesten ze naar de tomatenkassen gaan en vragen om de sulfaat-sproeimachines af te zetten omdat die storingen veroorzaakten. Men wist niet waarom, maar het gebeurde. Maar de tomatenkwekers geloofden niet dat een sulfaat-sproeimachine tot aan de Maan zoveel problemen zou kunnen opleveren. 


Deze anekdote is een van de verhalen die zijn genoteerd door de regisseur Gerardo Carreras (Gran Canaria, 1972), die een documentaire aan het opnemen is over de het ruimte-radiocentrum in Maspalomas dat van belang was voor de NASA-programma’s ‘GEMINI’ en ‘APOLLO’.
De film, getiteld: ‘Esbozo para una historia de astronautas’ (‘Schets van een verhaal over astronauten’), brengt de getuigenissen bijeen van de medewerkers van het radio-ruimtestation, de omwonenden van destijds, en de herinnering van degenen die de landing op de maan destijds hebben meebeleefd.
Het ruimtestation op Gran Canaria, slechts enkele kilometers van Maspalomas, is in 1960 gebouwd en in 1961 geopend onder de verantwoordelijkheid van de NASA.
De eerste testen werden uitgevoerd met de lancering van de satelliet Explorer 9 in 1961, de eerste operationele monitoring vond plaats tijdens de Mercury MA-4 onbemande missie eveneens in dat jaar.
Het station heeft ook deelgenomen aan de follow-up van missies van het Gemini programma en de missies van het Apollo-programma. 

Een feit is dat het in 1969 een wezenlijke rol heeft gespeeld in de veilige terugkeer naar de aarde van de Apollo XI, de eerste missie van de mens naar de maan; een bijdrage waarvoor de astronauten Neil Armstrong, Edwin Aldrin en Michael Collins erkentelijk waren door drie maanden na deze gebeurtenis het eiland te bezoeken.
Het werd later gebruikt tijdens de missies van het bemande ruimtestation van Skylab en in het volgen van kunstmatige satellieten.
Het station werd gesloten door NASA op 31 augustus 1975. 
Het ruimtestation is daarna overgedragen aan INTA (Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial) en sinds twee decennia coördineert het in Spanje het wereldwijde programma Cospas-Sarsat.
Duizenden personen, onder wie zeelieden, piloten en allerlei avonturiers, hebben hun leven te danken aan het Estación Espacial als steunpilaar van dit internationale reddingsprogramma. 

(bron: Gran Canaria Actueel) 
Ed JensenDe onnozele kinderen 

Op 28 december wordt in Spanje altijd Los Santos Inocentes (de onnozele kinderen) herdacht. Het betreft hier de moord op alle jongetjes onder de 2 jaar in Bethlehem, in opdracht van de brute koning Herodes, die bang was zijn machtspositie te verliezen. 
Jozef en Maria werden, zoals u zich wel herinnert, door een "Engel" gewaarschuwd en geadviseerd een poosje uit te wijken naar Egypte waar ze in de Christelijke Koptisch Gemeente onderdak kregen in de Koptische kerk Aroe Sarga.
Een vrolijker gegeven is dat op dezelfde datum van elke jaar de Spaanse televisie een uitzending verzorgt, waarbij ook o.a. enkele bekende voetballers en artiesten in de maling worden genomen zoals wij op 1 april in Nederland.


Aan het eind van elk jaar verzamelen zich in de hoofdstad duizenden Canariërs en toeristen op het Canteras strand en -boulevard voor een prachtig vuurwerk en kunt u aan het einde van de boulevard (de Puntilla) genieten van de grote, door een groep buitenlandse kunstenaars gemaakte zand Belén (Spaans voor Bethlehem). Er wordt hiervoor 2000 ton zand gebruikt en het wordt pas na 9 januari afgebroken. 

Johnny van der LaanVolop winkelcentra langs de snelweg 

Liefhebbers van winkelen kunnen op Gran Canaria hun hart ophalen. Overal op het eiland zijn winkelcentra en shopping malls, of hoe deze vrijetijd walhalla’s ook genoemd worden. Maar heel bijzonder is toch dat langs de GC1, de snelweg van het zuiden naar de hoofdstad Las Palmas, een lange rij van deze dikwijls schitterende gebouwen neergezet zijn, zowel links als rechts van de weg, die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Elk met een eigen karakter. 

El Tablero
Om te beginnen: direct langs de snelweg het winkel-centrum, dat genoemd is naar het plaatsje waaraan het ligt: El Tablero, in de hoogte gelegen, recht tegenover Playa del Ingles. Aantrekkelijk van vorm en goed bereikbaar, omdat er vanuit Sonnenland een tunnel onder de weg doorloopt, waarvan ook voetgangers gebruik kunnen maken.
Het is niet te groot en voorzien van lopende banden en liften, voorzien van bekende zaken als Zara, Timberland en Pull & Bear. Plus een ruime en moderne vestiging van Hiperdino.
Een plezierig en modern centrum. Atlantico
Verderop zien we (eveneens aan de linkerkant van de snelweg) bij Vecindario het centro comercial Atlantico liggen, recht tegenover de Atlantische Oceaan.
Aanzienlijk groter dan El Tablero en ook langer bestaand. Maar nog altijd een ruim en plezierig centrum met veel bekende bedrijven. 
Het is over twee etages, verbonden met lange lopende banden.
Van dierenwinkel, tot kinderspeciaalzaak en stomerij, met als de trekker van het geheel een grote supermarkt, Carrefour in dit geval.
Voor de Canariërs vaak een avond- of weekend uitje. 


Las Terrazas
Rijden we verder op deze verkenningstocht naar het Canarische shopping-wezen, dan zien we een stuk verderop aan de rechterkant Las Terrazas al in de verte liggen.
Tussen de snelweg en de oceaan is een gigantische geheel gebouwd, modern en ruim van opzet en fraai van vorm en kleur.
Maar let op: dit is een “’mooi weer centrum”, want de wandelgangen zijn nergens overdekt. Het staat vooral bekend als “outlet centrum”, waar veel bekende bedrijven met aanbiedingen en afgeprijsde collecties komen.
Hier bijvoorbeeld een Mediamarkt en een Mercadona en zoals dikwijls een eetplein, met alle soorten van grote en kleine restaurants met terrassen.
Maar nogmaals: Las Terrazas is vooral bedoeld voor zonnige dagen. 

Mirador
Wil je lekker beschut tegen regen en zon lopen, dan is er aan de linkerkant van de snelweg (schuin tegenover Las Terrazas) de laatste aanwinst op het gebied van winkelcentra, de Mirador.
Genoemd naar de hoog gelegen plek, de mirador of wel uitkijkpunt. 
Een royaal geheel met ruime en lichte gangen, die plezierig aandoen en hier en daar voorzien zijn van moderne zitjes en natuurlijk heel veel winkels.
Er zijn verschillende etages. Telde
Een van de oudste en nog altijd drukst bezochte winkel-centra van Gran Canaria is de centro comercial Telde, aan de rechterkant van de GC1.
Helemaal in de open lucht, maar toch erg aantrekkelijk. Iedereen noemt het hier Al Campo, omdat deze naam intrigerend opvallend op het dak van de supermarkt staat.
Hier is ook het nog vrij nieuwe gebouw van Ikea gevestigd en de goed voorziene bouwmarkt Leroy Merlin.
Opvallend is hier het grote parkeerterrein over de volle breedte van het centrum gesitueerd, druk al vind je er altijd wel een plekje. 


Een voorbeeld van de wetenschap dat een shopping centre niet zonder parkeergelegenheid kan en die is dan overal op Gran Canaria bij alle centra, al dan niet in parkeerkelders, aanwezig.
Om een winkelcentrum met de auto te bereiken, let dan op de borden waarop staat Centro Comercial of Parque Comercial. Deze afslag nemen, anders ben je er voorbij voor je het weet. 

Piet KortHoe is het toch met “ons zeilmeisje” ? 

Het is zeven jaar geleden dat het Nederlandse “zeilmeisje” te gast was bij de NVC tijdens de 3-oktober lunch in winkelcentrum Cita in Playa del Inglés. 
Dat was de toen 15-jarige Laura Dekker, die als eerste tiener (onder de 17 jaar) solo rond de wereld ging zeilen om hiermee een record te halen.

Na veel problemen en publiciteit rond haar vertrek (onverantwoord zo’n reis voor een jong meisje…..) begon ze in 2010 aan haar eenzame bootreis in Brouwershaven, waar ze door velen werd uitgewuifd, onder wie ons NVC-lid Ed Willemse, die haar ook uitnodigde om op Gran Canaria bij de NVC langs te komen. 

Gratis ligplaats
Omdat Ed op dat moment nog in Nederland was, werd Laura Dekker deze middag op Gran Canaria begeleid door het (voormalig) scheep-vaardige echtpaar Ido en Dedy van Oost. Laura bleek een vrolijke tiener te zijn die zich best thuis voelde bij onze club, zoals ze vertelde tijdens een interview dat ze had met een van onze verslaggevers. 
Ze kon zich op Gran Canaria nog verder voorbereiden op de lange en eenzame zeereis met haar eigen boot, de Guppy. Ed Willemse had ervoor gezorgd dat ze in de haven van Mogan negen dagen lang gratis mocht liggen. 
Van daar uit ging ze dus verder met haar avontuur, dat uiteindelijk tot een groot succes heeft geleid.
Het is haar gelukt om de hele wereldreis binnen de gestelde tijd te volbrengen. 
“Ik maak gebruik van internet, o.a. voor de weerberichten, lees veel en bel regelmatig met mijn vader”, vertelde Laura tijdens ons interview.

In een wekelijkse bijlage van de Telegraaf lazen we onlangs hoe de zeereis verlopen is, wat ze zoal beleefd heeft en hoe het nu met haar gaat. In ieder geval heeft ze het record bereikt door binnen de gestelde tijd rond de wereld te zeilen en in haar geval dus als prille tiener. 
Laura heeft de lange reis geweldig gevonden, veel landen bezocht en bijzondere mensen ontmoet. “Maar het was niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ik heb het ook zwaar gehad en eenzame en angstige momenten gekend, met zware stormen. Het onweerde soms en er waren hoge golven en toen scheurde mijn zeil ook nog een keer”. 

In Nieuw Zeeland
Ed Willemse liet ons weten dat hij tijdens de eenzame zeereis nog contact heeft gehad met Laura, die inmiddels 22 jaar is geworden en definitief in Nieuw-Zeeland is gaan wonen, waar ze ook geboren is. 
“Er is veel negatiefs over me geschreven, maar nooit door de kranten in Nieuw-Zeeland. Die waren juist altijd heel positief over mijn prestaties.
Het voelde hier echt als thuiskomen en sindsdien woon ik er in de haven van Whangarei, nog steeds op mijn zeilboot Guppy. Inmiddels met mijn man Daniel, die ik hier in een bus heb leren kennen. 
Hij is net zo reislustig als ik en avontuurlijk, al houdt hij meer van hiken in de natuur. Hij heeft me op een bergtocht ten huwelijk gevraagd en ik zei meteen JA. We maken nu met mijn Guppy steeds mooie zeereizen, maar het is tijd voor een grotere boot, waarmee wij volwassenen en jongeren willen leren zeilen. Mijn lange wereld-zeereis heeft me zoveel gebracht en geleerd, dat wil ik graag met anderen delen. En, als het ons gegund is, natuurlijk ook met onze eigen kinderen”.

Piet Kort“Gecontroleerd” verbranden van dood hout 

In september j.l. was het personeel van het ministerie Milieuzaken hiermee bezig, tot een windvlaag dit deed veranderen in: “niet meer onder controle”, en 2.700 hectare natuurgebied verloren is gegaan alsmede een groot gedeelte van de prachtige Parador in Tejeda.
Een passerende ambulance heeft dit direct gemeld via de meldkamer 112, waarop deze de overheid informeerde over deze beginnende bos- en heidebrand. Uit opgenomen gesprekken blijkt dat de overheid eerst een technicus stuurde om de zaak in ogenschouw te nemen.
Tegen de tijd dat deze arriveerde, was de brand al in een vergevorderd stadium en, aangewakkerd door de wind, niet meer onder controle.
Dit is dan ook de reden dat de Canarische persmedia weinig loslaten en publiceren over deze bosbrand. 

Dit in tegenstelling tot de vorige grote bosbrand waarbij pagina´s vol stonden met foto´s en persoonlijke rampspoed. Deze keer in de krant geen foto´s van de afgebrande Parador, of video´s van de brandweer-wagens die met tientallen van de veerboot kwamen vanuit Tenerife om te helpen blussen. Echter op internet stond en staat het bol van video´s en foto´s van mensen die wel alles gefilmd hebben. 
Zo ziet men dat de ´vrije´ pers toch niet zo vrij is als men wil doen geloven. Net als vroeger de pastoor en de burgemeester tegen elkaar zeiden: “Houdt jij ze maar dom, dan houd ik ze wel arm”. 

(bron: Gran Canaria Actueel) 
Ed JensenAngstige aardbevingen 

Het 24-uurs vulkanische bewakingsnetwerk van IGN, het Instituto Geográfico Nacional, heeft sinds zaterdag 7 oktober op La Palma in totaal 33 seismische bewegingen geregistreerd die variëren tussen 1,5 en 2,7 op de schaal van Richter. Geen enkele beving is waargenomen door de bevolking, er zijn geen meldingen van ongevallen. 
De aardbevingen zijn te wijten aan de uitstroom van magma op 20 kilometer diepte; iets dat men nu moet analyseren.
"Op dit moment kan een toekomstige ontwikkeling niet worden voorspeld," aldus de deskundige. 

Het Zuiden van Tenerife is nu ook opgeschrikt door een aardbeving met de kracht 4 op de schaal van Richter, aldus een volgende melding van het IGN. Het is de zoveelste aardbeving nabij de Canarische Eilanden.

Deze nieuwe aardbeving heeft plaatsgevonden om 05.38 uur op dinsdag 10 oktober met het epicentrum op 11 kilometer diepte in de Atlantische Oceaan ten zuiden van Tenerife. Er zijn geen meldingen van schade en/of gewonden. 

Ook is er een aardbeving geregistreerd met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter bij het noordwesten van het eiland Gran Canaria, waar deze gevoeld is door de bevolking, zo heeft het IGN laten weten.
De seismische beweging is op dinsdag 10 oktober geregistreerd om 23:54 u op een diepte van 23 kilometer ten noordwesten van La Aldea.
De bevolking van Agaete en El Agazal heeft deze sterke seismische beweging gevoeld, zo heeft het IGN aangegeven. 

(bron: Gran Canaria Actueel) 
Ed JensenDuinen van Maspalomas minder toegankelijk 

Het eilandbestuur Gran Canaria heeft de flora in het natuurreservaat de Duinen van Maspalomas beschermd waarvan in de afgelopen jaren 70% verloren is gegaan doordat de bezoekers erin rondwandelen.
Ook de NVC-vlakwandelaars organiseren elk jaar hier een wandeling. 

Die flora is beschadigd door de doorlopende vertrapping van de vele voorbijgangers en het gebruik dat van deze struiken is gemaakt als geïmproviseerde borstweringen waar individuen hun toevlucht kunnen nemen tegen zon en wind. Het overleven van deze planten is een noodzaak voor het behoud van de duinen. 
Er zijn 992 twee meter lange, houten palen geplaatst, waarmee met ongeveer 3.000 meter wit koord de doorgang wordt beperkt, wat met honderd informatieborden langs het beschermde gebied wordt aan-gegeven en waarmee men aan de bezoekers het belang uitlegt van het conserveren van deze omgeving. 
Ook geeft men aan dat de maatregel gedeeltelijk de passage beperkt in het gebied dat de meeste bescherming nodig heeft, maar dat men ‘brede wandelgangen’ vrij laat voor mensen die probleemloos het strand willen bereiken. 

(bron: Gran Canaria Actueel) 
Ed JensenSpanje blijft wel Spanje, maar….. 


Het Santa Ana plein in Las Palmas 

Spanje ging 12 oktober, dé feestdag van de nationale eenheid, massaal de straat op om hun afkeur te tonen voor de geënsceneerde Catalaanse coup met duidelijk gesjoemel in de stembus.
Staatkundig tevoren door het Hooggerechtshof veroordeeld, maar volgens hun “president” Puigdemont staat hun fel en eenzijdige Catelaans streven boven de grondwet. 

Meer dan de helft van de Catelanen heeft niet eens gestemd.  Catelaanse banken en veel van hun grote bedrijven verplaatsen hun juridische vestigingsplaats naar een Spaans–EU gebied. 

De hardliners in Catalonië hameren op het politiegeweld en het oud zeer uit de Franco-periode. De EU keurt het af. Het zal erom spannen en het kan in Spanje tot nog meer problemen leiden met andere autonome gebieden. Ook in ons Friesland rommelt het en op de Sint Pietersberg wappert alvast de Limburgse vlag!         

Calima is zand en heet, + 34 graden

                                    Een lange warme Canarische zomer met Sahariaans zand. 

Bovenstaande foto is géén fout van de drukker, maar geeft een reële en wazige blik op Arucas vanuit Las Palmas. Drukkend warm en mét de zanderige Calima hetgeen eind van de afgelopen zomer, zelfs nu nog en voordien met regelmaat, het drukkende weerbeeld bepaalde. Dit leidde ook tot brandgevaarlijke situaties in de bergen, die zelfs de Parador in Cruz de Tejeda heeft bedreigd. Gelukkig bleef de schade beperkt. Wij gaan nu de drukke toeristische winter tegemoet met hopelijk toch een verfrissend buitje en daarmee toevoer van water voor de praktische leegstaande stuwmeren. 

Medische zorg, ook voor buitenlanders onder de loep 


Onlangs te gast bij de Skal lunch (toeristische vakgenoten) met als genodigde spreker José Manuel Baltar, Canarische minister van Volksgezondheid. Geen betweter, maar een ervaren bedweter.
Als vakantieganger of in het zuiden woonachtig, valt u onder de hoede van Hospital Insular (tenzij u met uw plastic kaartje naar de Clinica San Roque of Roca mag).

U komt op de brancard de portier wel voorbij en moet dan wellicht nog enkele dagen blijven liggen in de gangkamertjes. Uw bezoekers stuiten op een muur van starheid en spraakverwarring. 

Ik bracht aan tafel deze wantoestanden naar voren. Hij ontkende niet en er komt verbetering!? Veel zorggeld blijft hangen in Madrid, want het Canarisch positief €-saldo van de verleende medische diensten over en weer binnen de EU-landen wordt in Madrid geïncasseerd en opgepot. Misbruik bij “medisch toerisme” wordt echter ook onder de loep en aan banden gelegd.

Tom Smulders Wandelpromenade Arguineguín / Patalavaca 

De herstel- en versterkings-werkzaamheden van de wandelpromenade naast de autoweg GC-500 zijn van start gegaan begin juli 2017 en hebben een uitvoeringstermijn die geschat is op negen maanden. 
Het wandelpad ligt op een hoogte van ongeveer 25 meter boven zeeniveau en biedt bevoorrechte uitzichten op de kust van Mogán.

Het is één van de favoriete routes van de vlakwandelclub van de NVC die dan ook sterk heeft aangedrongen op een spoedige oplevering van het werk. Het is dus nog onduidelijk of één van de leukste wandelingen van het vlakwandelteam dit winterseizoen kan plaatsvinden.

(bron: Gran Canaria Actueel) 
Ed JensenMooie muziek in een prachtig gebouw

Op gezette tijden rijdt een bus vol met muziekminnende NVC leden richting Las Palmas, om naar het Auditorio Alfredo Kraus te gaan, het in het oog springende muziekgebouw aan het eind van de 5 kilometer lange Las Canteras boulevard.

Het is heel bijzonder dat je daar in feite dubbel gaat genieten, als je een avond aanwezig bent. 
Van de muziek natuurlijk, maar zeker ook van de schitterende architectuur en indeling van het gebouw. En van de ligging, pal langs de Atlantische Oceaan, terwijl je er toch helemaal omheen kunt lopen om de architectuur van alle kanten te bekijken. De brede en hoge trappenpartij bij de ingang doet heel uitnodigend aan. 

Je komt er beslist “koninklijk” binnen. Dat moet ook zo geweest zijn, toen het concertgebouw in 1997 officieel werd geopend met een fantastisch concert van het Gran Canaria Philharmonisch Orkest, samen met het eigen koor, waarbij de naamgever Alfredo Kraus zelf aanwezig was. Dat was na een bouwperiode van zo’n vier jaar tijd. 
Hij was de Canarische, internationaal bekende, tenor op wie men op het eiland trots was en die het verdiende dat dit door de architect Oscar Tusquets gebouwde muziekpaleis naar hem genoemd werd.
 

Uitzicht op zee
Er zijn veel verschillende zalen, vergaderruimten en andere vertrekken in het gebouw, met een totale oppervlakte van zo’n zestienduizend m2. Maar de allermooiste en natuurlijk belangrijkste plek is de Symphony Hall, de eigenlijke concertzaal, die zodanig is ontworpen dat je op alle zitplaatsen (hoog of laag) kunt genieten van de voortreffelijke akoestiek. Voor het begin van het concert kun je op gemak (en op een gemakkelijke stoel) rondkijken, of je nu op een dure of een goedkopere rang hebt plaatsgenomen.
Maar de meest spectaculaire en verrassende ontdekking is natuurlijk het feit, dat je door de gigantische raampartij achter op het podium de zee kunt zien.

Zo begint iedere avond heel bijzonder. Je kijkt naar de aanrollende golven en je ziet ook de gigantische rotsblokken, die onder het gebouw doorgaan en dienen als natuurlijke fundering! 
Dan begint de muziek, die in ons Clubnieuws in ieder nummer uitgebreid aangekondigd wordt door Tom Smulders en waar veel leden steeds weer naar uitkijken. Het Canarische publiek is altijd feestelijk gekleed: men is echt in stijl een avondje uit. Met als plezierig intermezzo de pauze, als je op een van de vier grote balkons aan de zeekant even rustig kunt genieten van de aanrollende golven, al dan niet met een feestelijk glaasje in de hand.
 
Fraai interieur
Maar gewoon even naar een van de bars wandelen en daar iets gebruiken kan natuurlijk ook. Dan kun je gelijk op je gemak even kijken naar het mooie interieur en de spannende indelingen, zoals de hal met een ronde open verbinding tussen de verdiepingen. 
Voordat een concert begint is het trouwens ook mogelijk om aan de linkerkant van de entreehal bij een buffet iets te eten, voornamelijk goed belegde broodjes, plus een drankje voor € 10,-- per persoon. 
Na het concert is het ook mogelijk een hapje te eten in het direct naast het muziekgebouw gelegen restaurant La Otra Punta. 

Dat kan alleen als je bijvoorbeeld met een groepje op eigen gelegenheid een muziekavond gaat bijwonen, want de bus met NVC-gangers gaat direct na afloop van het concert alweer huiswaarts. 
Wel heel comfortabel overigens, want de bus zet je voor de deur van het concertgebouw af en staat later aan de overkant alweer klaar voor vertrek. Let trouwens ook nog even op het gigantische standbeeld naast het Auditorium van de naamgever van dit alles. Het is echt de tenor Alfredo Kraus, al moet je aan de gigantische afmeting wel even wennen.

Piet KortWonen op Gran Canaria …….

Per 1 januari 2017 is een wetswijziging van kracht die duidelijk de regels aanscherpt over de rechtmatige gebruiksmogelijkheden van een woning/huisvesting op toeristische grond binnen het bestemmingsplan. 

Permanent bewonen
Het kopen na 1 januari 2017 van een appartement of bungalow in de veronderstelling, dat het gebruiksrecht naar eigen goeddunken vast ligt, is een vergissing. Met name het permanent bewonen van het gekochte eigendom in bijvoorbeeld een toeristisch park.
Het tevoren raadplegen in deze van een goede advocaat met wél de juiste kennis van zaken, is zinvol. Beter niet luisteren naar betweters uit praatgroepen, die net zo lang met elkaar kletsen totdat ze het helemaal met elkaar eens zijn, met veronachtzaming van de huidige wetgeving. 
Foutparkeren gaat net zo lang goed, tot u wordt weggesleept....
Uiteraard zijn er naast de toeristische parken nog genoeg bungalows en appartementen die de status “residencial” hebben en waarop de wets-wijziging niet van kracht is.
 
Gratieverlening
De "gratieverlening" voor het voordien oneigenlijk gebruik is helder:
Alleen nog de woningen die door de overheid officieel voor toeristisch gebruik zijn aangemerkt en die al vóór 1 januari 2017 daadwerkelijk golden als woning voor permanent gebruik, hebben blijvend recht van spreken (met ook daar uitzonderingen en geen eeuwigheidswaarde). 

Toeristisch verhuren
Als eigenaar op eigen houtje zelf toeristisch verhuren is ook zeer zeker aan regels gebonden. De belastinginspecteur kijkt mee op internet en allerlei databases zijn aan elkaar gekoppeld en de boetes liegen er niet om. Het is maar dat u gewaarschuwd bent....

NIE nummer
Als je geen resident bent en niet belastingplichtig op Gran Canaria kun je een NIE nummer aanvragen bij de lokale Comisaria Policía om bijv. een auto te kopen of een huis. Binnen ca. een week is dit geregeld. Je hebt dan wel een adres nodig waar je verblijft voor langere tijd, bijvoorbeeld 3 a 6 maanden per jaar in een huurwoning of voor langere termijn. Je kunt dan de auto of woning kopen. 
Dat de geldigheid van de verklaring na 3 maanden verloopt is van geen belang als je de transactie maar binnen die periode regelt. 
Hoewel de geldigheid na 3 maanden verloopt houdt je wel levenslang de beschikking over je unieke NIE nummer (número de identificación extranjero). Dit nummer blijft in de administratie van de overheid staan en is in de registratiesystemen via de computer na te trekken.
Deze aanpak geldt voor mensen die jaarlijks voor langere tijd op het eiland verblijven maar niet willen emigreren waarbij de consequentie zou zijn dat zij op Gran Canaria belastingplichtig worden en in Nederland de belastingplicht eindigt.
Als je meer dan 183 dagen per jaar op Gran Canaria verblijft ben je resident (en moet je dit officieel regelen) en dan gelden veel meer formaliteiten en wordt het NIE nummer tevens NIF nummer, vergelijkbaar met het Nederlandse sofinummer, thans BSN genaamd.
 

Korting op reizen tussen Spanje en Canarische eilanden
Het is niet zo, dat het hebben van een NIE nummer ook recht geeft op 50% korting op boot- en vliegtickets binnen het Spaans territorium van en naar de Canarische eilanden. 
Dit voorrecht geldt alleen voor ingezetenen van de Canarische eilanden (die dus het "residencia") hebben). 

Kiesrecht
Daarmee heeft u ook passief en actief kiesrecht op Gran Canaria voor de gemeenteraad. Dus wellicht krijgen we nog eens een NVC- burgemeester?! 
Voor het kiesrecht in Nederland kunt u zich inmiddels eenmalig laten registreren in Nederland en dan wordt uw kiesbiljet voor de Kamer-verkiezingen, Statenverkiezingen en Europese parlement automatisch toegestuurd en hoeft u dat niet meer via de ambassade of anders te regelen.
Geniet naar waarde, maar vrijheid-blijheid kent ook in Spanje zijn grenzen! 

Het bestuur
Ik kan hem wel schieten
Het was een bewogen zomer, wereldwijd. De grimmigere geweld-spiraal. Het gebruik van het zinloos geweld kreeg voor mij een symbolisch waanzin, toen ik deze tweet zag.
 
Het was het serieuze antwoord van de sheriff van Pasco in Florida naar aanleiding van de oproep van een malloot van de lokale schietvereniging om op de aanrazende orkaan te gaan schieten. 

De waarschuwing van de sheriff was, dat de kogels dan in een zijwaartse beweging alle kanten op konden vliegen. Natuurgeweld is deels ook onvoorspelbaar en bepaalt zelf zijn route. Helaas loopt er in de USA mijns inziens teveel schietgraag volk rond.
 
In Europa wordt nu ook gericht geschoten, op bijvoorbeeld gevaarlijke godsdienstwaanzinnigen. De oud-legionair, inmiddels in dienst van de Catalaanse politie, bedacht zich geen moment toen hij er vier van hen stopte. Voor beide kanten gold, wie kom je onderweg tegen. Een rustig Catalaans dorp met een voor het oog hechte en geïntegreerde samen-leving. Het vormde de kiem met orkaankracht van ongefundeerd moslim terrorisme. Geloof versus zichzelf.
 
Een aanhanger van Trump bleef in Florida in zijn huis zitten. Hij gelooft niet in klimaatsverandering en beweerde dat de meteorologen een groot complot smeedden om de mensen bang te maken.

Op de Canarische eilanden staan nu ook ijlings aangesleepte bloembakken of betonnen muurtjes. Er is inmiddels ook een regionale overheidscommissie voor de klimaatsverandering.                         

De slag bij Batán

Op 2 juli is jaarlijks de militaire plechtigheid ter ere van de gevallenen bij het beleg door Pieter van der Does in 1599 en de dag erna op 3 juli is het luiden van de NVC klok in de kathedraal van de hoofdstad ter ere van de smadelijke aftocht van onze vlootvoogd. 

Dit jaar kwam de regionaal Nederlands consul Stan Weyntjens met zijn vrouw vanuit Tenerife over om die dagen alle honneurs namens Nederland waar te nemen. Hans Camps en Wim Rox zorgden voor de voorbereidingen. 
Op www.gran-canaria-actueel.nl kunt u alles tot in details bekijken.
 
Leidens Ontzet in het Leidsch Dagblad
Op 3 oktober vieren wij dit jaar voor de 32e keer Leidens Ontzet in het restaurant “de Volendammer” waar de familie Visser zorgt voor haring met wittebrood en hutspot met heerlijk draadjesvlees. Een traditie die in 1985 onder het NVC voorzitterschap van Fried Franse begon.

Onlangs kreeg ik een telefoontje van een journalist van het Leidsch Dagblad, die bezig was met een artikel over Leidens Ontzet traditie bij Hollandse verenigingen in het buitenland. Wij doen het in vergelijking beter dan menig andere zustervereniging. 

Gezien het feit dat vorig jaar juli de burgemeester van Leiderdorp (geboorteplaats van Pieter van der Does) hier was en daar nu een tentoonstelling is in verband met de genoemde gebeurtenissen, komt de NVC klok én onze haringlunch in deze krant ruim aan bod.                                                                                                    

Tom Smulders
 

Hotel tussen twee mooie parken
 

Hotel Santa Catalina in een ouder deel van Las Palmas is een van de mooiste gebouwen van de stad. Interessant door de kenmerkende koloniale bouwstijl met de talloze houten balkonnetjes aan de voorkant.

Maar vooral ook heel bijzonder door de ligging tussen twee aantrekkelijke parken, die allebei zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Het park aan de voorkant zou je eigenlijk de voortuin van het hotel kunnen noemen, maar dan wel een hele grote en mooie….. 
Links en rechts loopt de weg van en naar de hoofdentree van het park en als je daar gaat staan, ligt de weelderige en tropisch aandoende “voortuin” in je gezichtsveld.

Het is heerlijk om daar even rond te wandelen, aan de kant op een bankje te gaan zitten of bij de vijver eens even wat te mijmeren. 

Park nummer twee bereik je door gewoon om het hotel heen te lopen naar de achterkant. Iedereen is daar van harte welkom.
Je komt dan in het Parque Dorada, met een grote verscheidenheid aan bijzonderheden, vooral ook met veel waterpartijen in diverse vormen. Er zijn watervallen, hoog spuitende fonteinen, halve bogen van waterstralen in een lange rij en er zijn nogal wat vijvers met verrassende voorzieningen.
 
Echt eldorado
Maar in een park horen bomen, struiken, perken en bloemen. Het is er allemaal, prachtig aangelegd en in vele tropisch aandoende vormen. Een echt eldorado, met de fraaie naam Parque Doramas. Om op je gemak door te wandelen en alles rustig in je op te nemen.
Moe geworden van het kijken en slenteren door het park kun je hoog op een helling even uitrusten in het café-terras, met uitzicht op alle schoonheid en de kleuren beneden je.
Wil je het wat deftiger doen, neem dan een kopje koffie of een drankje op het overdekte tropen-terras aan de voorkant van hotel Santa Catalina. Je zit er als afsluiting van een ontdekkingstocht door twee mooie parken, vorstelijk te genieten van de heerlijke omgeving.

Dit alles is te vinden aan de straat met de naam Castillo Leon.
Hier kun je trouwens op zondagmorgen op de binnenplaats van het direct ernaast gelegen Pueblo Canario genieten van Canarische muziek en dans.

Piet Kort


Winston Churchill’s bezoek aan de Canarische Eilanden 

Jaren geleden ging ik wel eens met vrienden eten in het Churchill Restaurant naast de British Club aan de Calle Leon y Castillo 274.
Het genoemde restaurant kreeg de naam Churchill als eerbetoon aan de beroemde Britse staatsman en opperbevelhebber Winston Churchill, die zoals de ouderen onder ons zich nog wel zullen herinneren een beduidende rol speelde tijdens en bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).
Op zondag 22 februari 1959 arriveerde Winston Churchill hier met zijn eega Lady Clementine op het 99 meter lange luxe jacht van de Griekse oliemagnaat Aristóteles Onassis "Christina" in de haven El Puerto van Las Palmas.

Ik herinner mij nog het afmeren van het omgebouwde Canadese marineschip, dat net afmeerde toen ik in februari 1959 met de boot aankwam uit Cadiz. Onder de diverse gasten bevonden zich o.a. de beroemde, in Arnhem geboren, danseres Margot Fonteyn met haar echtgenoot Robert Arias, verder Sir Edmon Murray, directeur van Scotland Yard als "bodyguard " en natuurlijk Onassis en echtgenote Lady Athina Livanos (zie foto) en dochter Christina. 
De echtgenote van Churchill en Anthina Livanos namen ook een bad bij de Puntilla van het Canterasstrand terwijl Churchill enige aquarellen schilderde op de berg van Arucas en de Caldera van Bandama en er bijzonder genoot van het uitzicht.

Het gezelschap bezocht ook Tenerife en het tabakseiland La Palma, waar Winston Churchill 2 kistjes met lokale sigaren kreeg aangeboden. Een ervan was een meter lang en natuurlijk bedoeld als souvenir.
De populaire timplista Totoyo Millares gaf voor de beroemde staatsman een concert, die als aandenken een timple werd aangeboden. 

 Op Tenerife werd Churchill rondgereden in een, voor zijn corpulente figuur, te kleine Fiat 500 (van Onassis) maar kreeg voor de terugweg naar Santa Cruz na een "smeekbede" vervolgens van de burgemeester van Puerto de la Cruz diens grote Amerikaanse Pontiac te leen. 

In de naaste toekomst zorg ik voor verhaaltjes over andere beroemdheden die de Canarische Eilanden bezochten. Veel leesplezier! 

Johnny Van der Laan