Spaanse Sferen‎ > ‎

Prachtige plekjes

PRACHTIGE PLEKJES       van/via de redactie

In deze rubriek “Prachtige plekjes” komen locaties aan de orde, die nog niet door iedereen zijn ontdekt. De vuurtoren van Maspalomas bijv. dus niet. Weet u een leuke locatie, geef het door aan de redactieEl Pajar is een plaatsje van niets, dus misschien juist een reden om er eens naar toe te rijden.

Zowel vanuit Arguineguin als vanuit Maspalomas de borden El Pajar (bij Arguineguin) volgen. 
Daar aangekomen zien we een toch wel leuk rustig zandstrandje.

Meer richting de bekende cementfabriek zijn voor een goede lunch twee uitstekende restaurants die ook door veel locals worden bezocht. 
  
 

Veneguera is een klein dorpje met witte huisjes, diep in het dal achter Mogan. Men volgt de GC-1, gaat dan rechtsaf naar en voorbij Mogan en volg de weg richting La Aldea / San Nicolas totdat men links het dorp ziet liggen en ook de afslag. 

In Veneguera starten diverse (berg)wandelingen, en er zijn ook twee bars/restaurants. Neem een wijntje en een tapa in het ene restaurantje, en vervolgens een wijntje en een tapa in het andere restaurantje. Vergelijk vervolgens de kwaliteit, de prijs en vooral de Spaanse sfeer.

Van het dorp is er een 10 km lange smalle onverharde weg naar het strand, dus niet aan te raden. Voorlopig althans, want het gebied is inmiddels verkocht aan projectontwikkelaars.

Vanuit het dorp zijn ook de door het ijzererts verkleurde rotsen verderop richting Aldea mooi te zien. 

Barranco de Guayadeque is één van de mooiste ravijnen van Gran Canaria en is te bereiken vanuit Aguimes of Ingenio.

Rijd door Aguimes richting Ingenio, en vlak voor de barranco is een kleine straat aan de linkerkant die naar de barranco voert, met bordje (aan de rechterkant van de weg) aangegeven.
Vanuit Ingenio volg de borden Guayadeque. 

Er loopt een 8 km lange doodlopende weg het dal in, die eindigt bij restaurant Tagoror.

Halverwege is links een grotdorpje "Cuevas Bermejas", met rechts een parkeerplaats.
Bij dit dorpje kun je een mooie wandeling maken langs de grotwoningen. 

Aan het eind van de 8 km lange weg is de bergtop van Montaña las Tierras waar restaurant Vega en restaurant Tagoror gebouwd zijn.
Op deze bergtop, of liever gezegd erin, zijn ook grotwoningen. Een leuke rondwandeling van circa 20 minuten gaat langs deze grotwoningen en begint links van de ingang van restaurant Vega. 

Het uitzicht over het dal is overweldigend. Je kijkt naar indrukwekkende rotsformaties en je ziet de weg waarover je gekomen bent prachtig door het dal slingeren in de richting van de zee. Het pad eindigt bij het terras van het grotrestaurant Tagoror. Het is heerlijk om buiten te zitten op het terras, maar vergeet ook niet om eens binnen te kijken, waar vele ruimten zijn uitgehouwen in de rotsen.
 Castillo de Romeral ligt aan de kust circa 10 km noord van Bahia Feliz. Neem de afslag Juan Grande, en daarna Castillo de Romeral. Vissersboten op het strand, grote visnetten ver in zee en een ruime wandelpromenade met daarlangs grote natuurlijke zwembassins.

De twee restaurants (Las Salinas en Mama Gatan, zie foto) langs de boulevard zijn een bezoekje zeker waard, wellicht als lunchadres op een verdere tocht naar bijvoorbeeld de barranco de Guayadeque (deze een volgende keer bij Prachtige Plekjes).
De barranco van Ayagaures ligt dichtbij Playa del Inglés. Rijdt langs het hospitaal bij Sonnenland richting de kartbaan en Aqualand, volg de GC-504 en ga rechtsaf richting Ayagaures.

Na enige tijd ligt rechts de mooie botanische tuin Montecristo met ook veel kunstwerken (en entreeprijs). Aan het einde van de barranco is het plaatsje Ayagaures waar u kunt parkeren. Hier is de mogelijkheid om iets te drinken of te eten en ook om over de dam van het stuwmeer even de benen te strekken.

De mooiste terugweg is de weg door het dorpje en langzaam de berg op waar de weg weer terug gaat richting Playa del Inglés. 


Een primeur voor Gran Canaria: de eerste permanente openlucht bioscoop, te vinden in het zuiden van het eiland, in Meloneras.
Moonlight Cinema is de naam. 

Het theater is zeer luxueus ingericht met comfortabele 2-persoons banken. Er zijn iedere avond voorstellingen om 19.30 uur en om 21.30 uur, afhankelijk van de zonsondergang.

Het theater (dat vooral films in de Engelse taal biedt) is te vinden tegenover het El Faro busstation, vlakbij de vuurtoren, in het Oasis Boulevard winkelcentrum.

Aan de rechterkant zie je als je binnenkomt de trap naar boven naar de entree van de bioscoop.
Er worden ook hapjes en drankjes geserveerd. Een luxe avondje bioscoop onder de sterren dus.Je neemt tussen Mogan en La Aldea / San Nicolas de zijweg naar het slaperige plaatsje Tasarte, je rijdt dan door een mooi vruchtbaar dal.


Dan nog 10 kilometer door tot het einde van de asfaltweg bij Playa de Tasarte.
Als je na de laatste huizen dan nog 200 meter durft door te rijden over de onverharde kiezelweg kom je bij een kiezelstrandje met wat vissershutten en het cafeetje Bar Casa Oliva (maandag gesloten) aan de voet van een hoge rotspunt. Wat een rust! 

Alleen in het weekend kan het er wat drukker zijn met Spanjaarden. Kom je er rond de middag dan zitten er wat toeristen aan de lunch.

Met een flesje water of een glas wijn erbij waan je je even in een andere wereld, ver weg van de drukke grotere plaatsen.
Vanuit Maspalomas rijdend op GC500 richting Meloneras maar dan afslag nemen richting El Pajar / Puerto Rico.

Na enige tijd kun je linksaf naar Pasito Blanco en rechtsaf naar de camping. Ga rechtsaf, maar direct voor de camping rechts de secundaire weg nemen.
Deze 1 km volgen bergje op, naar Montaña Blanca.
 
En dan ….. boven op de berg…. vlakbij het imposante ruimtestation met vele schotels, een kleine woongemeenschap met een dorpsplein, met daarop …. nooit verwacht op die plek…. een bar / restaurantje (geopend vanaf 12.00 uur, maandag gesloten). 

Dan op het terras, in de schaduw of in de zon, mooi uitzicht op de grote oceaan, in de verte Meloneras, met een glas wijn, of ook wat tapas. 
Als u in het zuiden verblijft is de kans groot dat u op de GC-1 met de auto heel hard het bord “Salobre Golf” voorbij rijdt. Een volgende keer toch eens afslaan en de circa 1 km lange en iets stijgende weg volgen langs een klein stuwmeer naar de ingang van de grote golfbaan. 

Daar de auto parkeren op een grote parkeerplaats en 25 meter lopen naar het restaurant, geopend vanaf 13.00 uur. Op het hoog gelegen terras kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de bergen en omgeving.

We zeggen het maar zo: voor het uitzicht betaalt u circa 1,5 euro en dan krijgt u een kop koffie gratis.