Prachtige plekjes
Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo is een botanische tuin in Tafira Alta, ongeveer zeven kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Las Palmas, nabij Santa Brígida. Vanuit het restaurant net buiten de hoofdingang heeft u een schitterend uitzicht over de complete fascinerende botanische tuin. Het werd opgericht in 1952 door de Zweed Eric Sventenius, die tot aan zijn dood in 1973 ook directeur bleef. 

Het grootste gedeelte van de botanische tuin ligt langs een steile helling van de Barranco de Guiniguada, die u op slechts één punt via een houten brug kunt over steken om zo bij het wat vlakkere gedeelte te komen. Keienstraatjes die in treden langs grotten naar beneden leiden en de verschillende watervallen maken het niet de meest rolstoeltoegankelijke bestemming. 

Een wandeling door de 27 hectare laat u de gevarieerde flora ontdekken, waar de Canarische Eilanden op kunnen bogen. Het herbergt exotische en prachtige plantensoorten en meer dan 500 endemische planten, sommige in gevaar van uitsterven.De Caldera de Bandama is een enorme, duizend jaar oude krater in het noordoosten van Gran Canaria.
Met een diameter van bijna een kilometer en een diepte van 200 meter is het één van de grootste kraters ter wereld! Je kunt om en in de krater wandelen en vanuit de naastgelegen Pico de Bandama heb je gewéldig uitzicht over de krater en omgeving. Aan het begin van de wandelroutes ligt een restaurantje dat heerlijke tapas serveert. 

De vulkaan is 2000 jaar geleden ontstaan, en is hiermee de jongste vulkaan van Gran Canaria.
De vulkaan werd steeds explosiever waardoor de rotsen steeds zwakker werden.

Uiteindelijk is de hele berg in elkaar gestort, waarna de vulkaan tot rust kwam en een diepe brede krater achterliet.

De krater is genoemd naar de Nederlander van Damme die zich hier gevestigd had. Later is de naam verbasterd tot Bandama. 

  Op de bodem van de krater staat een huisje van een boer. Ernaast staan de ruïnes van een paar huisjes.
Naast de huisjes staan 2 grote eucalyptus bomen. Verder vind je in het een dal een aantal Canarische dadelpalmen. Boven aan de rand van de krater ligt een groot groen golfterrein.
Naast de Caldera ligt de Pico de Bandama, een 569 m hoge berg vanwaar je een prachtig uitzicht hebt in de krater, en een mooi uitzicht op Las Palmas en Telde. Rond de Caldera de Bandama zijn een paar mooie wandelingen te maken.

Neem (in de richting van Las Palmas) voorbij Telde de snelweg richting Tafira. Daarna staat Caldera de Bandama aangegeven op bordjes.
In het noorden van Gran Canaria bevindt zich het Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada de Gáldar,

een nederzetting gebouwd door de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden, dat een verplicht bezoek is voor allen die de geschiedenis van de eerste mensen wil ontdekken.

Een wandeling over een voetgangersbrug voert door het prehistorische dorp totdat men aankomt bij de geschilderde grot en in het verleden binnengaat via de muurschilderingen


Dit is een onvergetelijke ervaring: een wandeling voor de oorspronkelijke archeologische ontdekkingen en niet voor een kopie is indrukwekkend.
Een museum waar u van dichtbij de muurschilderingen kunt bekijken
De geschilderde grot van Gáldar is voor het publiek geopend van dinsdag tot zondag en heeft rondleidingen onder begeleiding, die de geheimen van dit archeologische park en de conservatie ervan onthullen.

Het museum beschikt over een zeepbel van glas die u de muurschilderingen van dichtbij laat zien zonder deze te beschadigen en biedt workshops om de geschiedenis voor de jongeren dichter bij te brengen. De informatiepanelen en de audiovisuele projecties maken de ervaring compleet.
In Arguineguin ligt een mooie boulevard zodanig “verstopt” dat maar weinig mensen dit unieke wandelpad kennen.
Het is een hooggelegen promenade met een in wit en blauw uitgevoerde balustrade, het enig zichtbare van beneden af. Maar eenmaal boven zie je een langgerekte weg, voorzien van eveneens mooie vloertegels, waar je een lekker stuk kunt lopen.

Van bovenaf zie je de schepen liggen op een scheepswerf en kijk je verder over het water van de baai van Arguineguin, waar omheen het oude dorp is gedrapeerd. Je hebt ook een schitterend gezicht op de imposante en kleurrijke uitbreiding van Arguineguin.

De opgang van deze leuke blauwwitte wandelweg is aan het begin van de Avenida del Muelle aan de zijkant van de baai, even voorbij een rijtje restaurants met grote terrassen. Via een omhoog lopend pad zie je de lange promenade uitgestrekt voor je liggen. Aan het eind gaat een trap naar beneden en kom je in de vissershaven met een bekend visrestaurant, waar het goed toeven en (uiteraard) lekker vis eten is !   Een bijzonder prachtig plekje ligt open en bloot langs de straat en is voor iedereen goed zichtbaar.
Toch komen er maar weinig mensen naar toe, al hebben wij er tijdens een van de “hittegolven” op het eiland wel eens mensen op een bankje in de schaduw zien zitten.

Het is de mooi aangelegde tuin rond het in bijzondere vorm ontworpen VVV informatiecentrum, op de hoek van de Avenida Estados Unidos en de Avenida de Espana.

Eenvoudiger gezegd: op een van de hoeken van het Yumbo winkelcentrum in Playa del Ingles. 

 
Hier kun je wandelen rond het gebouw in de tuin, die gevormd wordt door veel tegelvloeren op diverse niveaus, maar er is ook aardig wat groen. Er is een zithoek met bomen rondom, die voor schaduw zorgen en hier en daar zijn zitjes tegen de buitenmuren.
In het gebouw is veel informatie verkrijgbaar over van alles op Gran Canaria en soms zijn er exposities. In de winkel zijn Canarische producten te koop, dus in alle opzichten leuk om eens naar toe te gaan. 
El Pajar is een plaatsje van niets, dus misschien juist een reden om er eens naar toe te rijden.

Zowel vanuit Arguineguin als vanuit Maspalomas de borden El Pajar (bij Arguineguin) volgen. 
Daar aangekomen zien we een toch wel leuk rustig zandstrandje.

Meer richting de bekende cementfabriek zijn voor een goede lunch twee uitstekende restaurants die ook door veel locals worden bezocht. 
  
 

Veneguera is een klein dorpje met witte huisjes, diep in het dal achter Mogan. Men volgt de GC-1, gaat dan rechtsaf naar en voorbij Mogan en volg de weg richting La Aldea / San Nicolas totdat men links het dorp ziet liggen en ook de afslag. 

In Veneguera starten diverse (berg)wandelingen, en er zijn ook twee bars/restaurants.
Neem een wijntje en een tapa in het ene restaurantje, en vervolgens een wijntje en een tapa in het andere restaurantje. Vergelijk vervolgens de kwaliteit, de prijs en vooral de Spaanse sfeer.

Van het dorp is er een 10 km lange smalle onverharde weg naar het strand, dus niet aan te raden. Voorlopig althans, want het gebied is inmiddels verkocht aan projectontwikkelaars.

Vanuit het dorp zijn ook de door het ijzererts verkleurde rotsen verderop richting Aldea mooi te zien. 
Barranco de Guayadeque is één van de mooiste ravijnen van Gran Canaria en is te bereiken vanuit Aguimes of Ingenio.

Rijd door Aguimes richting Ingenio, en vlak voor de barranco is een kleine straat aan de linkerkant die naar de barranco voert, met bordje (aan de rechterkant van de weg) aangegeven.
Vanuit Ingenio volg de borden Guayadeque. 

Er loopt een 8 km lange doodlopende weg het dal in, die eindigt bij restaurant Tagoror.

Halverwege is links een grotdorpje "Cuevas Bermejas", met rechts een parkeerplaats.
Bij dit dorpje kun je een mooie wandeling maken langs de grotwoningen. 

Aan het eind van de 8 km lange weg is de bergtop van Montaña las Tierras waar restaurant Vega en restaurant Tagoror gebouwd zijn.
Op deze bergtop, of liever gezegd erin, zijn ook grotwoningen. Een leuke rondwandeling van circa 20 minuten gaat langs deze grotwoningen en begint links van de ingang van restaurant Vega. 

Het uitzicht over het dal is overweldigend. Je kijkt naar indrukwekkende rotsformaties en je ziet de weg waarover je gekomen bent prachtig door het dal slingeren in de richting van de zee. Het pad eindigt bij het terras van het grotrestaurant Tagoror. Het is heerlijk om buiten te zitten op het terras, maar vergeet ook niet om eens binnen te kijken, waar vele ruimten zijn uitgehouwen in de rotsen.
 Castillo de Romeral ligt aan de kust circa 10 km noord van Bahia Feliz. Neem de afslag Juan Grande, en daarna Castillo de Romeral. Vissersboten op het strand, grote visnetten ver in zee en een ruime wandelpromenade met daarlangs grote natuurlijke zwembassins.

De twee restaurants (Las Salinas en Mama Gatan, zie foto) langs de boulevard zijn een bezoekje zeker waard, wellicht als lunchadres op een verdere tocht naar bijvoorbeeld de barranco de Guayadeque.
De barranco van Ayagaures ligt dichtbij Playa del Inglés. Rijdt langs het hospitaal bij Sonnenland richting de kartbaan en Aqualand, volg de GC-504 en ga rechtsaf richting Ayagaures.

Na enige tijd ligt rechts de mooie botanische tuin Montecristo met ook veel kunstwerken (en entreeprijs). Aan het einde van de barranco is het plaatsje Ayagaures waar u kunt parkeren. Hier is de mogelijkheid om iets te drinken of te eten en ook om over de dam van het stuwmeer even de benen te strekken.

De mooiste terugweg is de weg door het dorpje en langzaam de berg op waar de weg weer terug gaat richting Playa del Inglés. 


Een primeur voor Gran Canaria: de eerste permanente openlucht bioscoop, te vinden in het zuiden van het eiland, in Meloneras.
 
Moonlight Cinema is de naam. 

Het theater is zeer luxueus ingericht met comfortabele 2-persoons banken. Er zijn iedere avond voorstellingen om 19.30 uur en om 21.30 uur, afhankelijk van de zonsondergang.

Het theater (dat vooral films in de Engelse taal biedt) is te vinden tegenover het El Faro busstation, vlakbij de vuurtoren, in het Oasis Boulevard winkelcentrum.

Aan de rechterkant zie je als je binnenkomt de trap naar boven naar de entree van de bioscoop.
Er worden ook hapjes en drankjes geserveerd. Een luxe avondje bioscoop onder de sterren dus.
Je neemt tussen Mogan en La Aldea / San Nicolas de zijweg naar het slaperige plaatsje Tasarte, je rijdt dan door een mooi vruchtbaar dal.


Dan nog 10 kilometer door tot het einde van de asfaltweg bij Playa de Tasarte.

Als je na de laatste huizen dan nog 200 meter durft door te rijden over de onverharde kiezelweg kom je bij een kiezelstrandje met wat vissershutten en het cafeetje Bar Casa Oliva (maandag gesloten) aan de voet van een hoge rotspunt. Wat een rust! 

Alleen in het weekend kan het er wat drukker zijn met Spanjaarden. Kom je er rond de middag dan zitten er wat toeristen aan de lunch.

Met een flesje water of een glas wijn erbij waan je je even in een andere wereld, ver weg van de drukke grotere plaatsen.


Vanuit Maspalomas rijdend op GC500 richting Meloneras maar dan afslag nemen richting El Pajar / Puerto Rico.

Na enige tijd kun je linksaf naar Pasito Blanco en rechtsaf naar de camping. Ga rechtsaf, maar direct voor de camping rechts de secundaire weg nemen.

Deze 1 km volgen bergje op, naar Montaña Blanca.
 
En dan ….. boven op de berg…. vlakbij het imposante ruimtestation met vele schotels, een kleine woongemeenschap met een dorpsplein, met daarop …. nooit verwacht op die plek…. een bar / restaurantje (geopend vanaf 12.00 uur, maandag gesloten). 

Dan op het terras, in de schaduw of in de zon, mooi uitzicht op de grote oceaan, in de verte Meloneras, met een glas wijn, of ook wat tapas. 
Als u in het zuiden verblijft is de kans groot dat u op de GC-1 met de auto heel hard het bord “Salobre Golf” voorbij rijdt.
Een volgende keer toch eens afslaan en de circa 1 km lange en iets stijgende weg volgen langs een klein stuwmeer naar de ingang van de grote golfbaan.

Daar de auto parkeren op een grote parkeerplaats en 25 meter lopen naar het restaurant, geopend vanaf 13.00 uur.

Op het hoog gelegen terras kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de bergen en omgeving.

We zeggen het maar zo: voor het uitzicht betaalt u circa 1,5 euro en dan krijgt u een kop koffie gratis.